Kardad ull för sårvård? Intresset för den nygamla metoden har vaknat bland hästägare
Det började med att en av hästarna hos ryttaren Jessica Timgren-Forss led av mugg, en slags hudinflammation som kan ge hästar svåra problem och som kräver mycket vård för att läka.
Efter olika behandlingar med salvor och tvätt fick hon frågan varför hon inte provar den gamla metoden att lägga ull mot såret. Ull har Jessica i mängder eftersom hon och hennes man driver Westankärr gård i Mjösund på Kimitoön och har hundratals får för köttproduktion.
Sagt och gjort – såret fick ett omslag av ull och till Jessicas stora förvåning blev såret fort bra.
- Vi blev väldigt positivt överraskade över hur stor skillnad det var bara efter några dagar. Det kändes dumt att jag inte hade provat det här tidigare, säger Timgren-Forss.
I hästkretsar är Jessica Timgren-Forss välkänd.
Hon har levt med hästar nästa hela sitt liv och är före detta toppryttare i landslaget. I sju år bodde hon utomlands och deltog i VM 2014.
Fortfarande jobbar hon med hästar på gården i Mjösund.
Eftersom sårvården med ull verkade fungera bra insåg hon att det finns en nisch att också låta andra som inte har egna får få tillgång till ull. Efter att ha gjort en del efterforskningar kring ullens och lanolinets positiva effekter startade hon upp ett eget företag som nu säljer små, mjuka mattor av kardad ull.
Intresset för produkten är stort.
- Vi blir kontaktade från hela Europa och speciellt många har hört av sig från Tyskland och Belgien där hästsporten är stor. Många är glada över att kunna använda en naturprodukt i stället för salvor.
Ullmattorna har inte undersökts vetenskapligt och eftersom det är frågan om obehandlad ull innehåller den också bakterier från ladugården.
- Den torkas och kardas, men är helt och hållet en naturprodukt. Därför lyfter vi också fram att vi inte tar ansvar för eventuella allergiska reaktioner. Vissa som inte hört om metoden kan först vara skeptiska, men feedbacken är odelat positiv och ivriga hästägare i Europa skickar bilder till oss av sår som läkts, säger Timgren-Forss.
Lönsamheten har varit en utmaning
Att ta tillvara ull, låta spinna det till garn och få verksamheten att bli lönsam har visat sig vara svårt i Finland. Yle har tidigare berättat om fårfarmare som tvingas bränna ull och att efterfrågan på inhemsk ull är liten.
Att Jessica Timgren-Forss har lyckats skapa en ylleprodukt som har en efterfrågan och är lönsam är sporrande.
- Under Helsinki Horse Show sålde jag min produkt och många var nyfikna och ivriga. Speciellt bland äldre personer var ullens positiva effekter bekant. Ull har också använts mot liggsår och andra sår.
Ull finns också på apoteket
Att använda ull för att lindra olika typer av hudskador är ingalunda nytt för Heidi Korin som är provisor på ett apotek i Åbo.
I långa tider har det funnits lammull till salu i apotekshyllan som ett alternativ till annan sårvård.
- Vi säljer lammull i princip varje dag, det går åt flera förpackningar varje vecka, säger Korin.
Apoteksullen suger effektivt upp fukt och används bland annat för att förebygga svampinfektioner mellan tår och för att lindra eller motverka skavsår hos löpare.
- Lammullen vi säljer på apoteket är renad och lanolinet som kan orsaka allergier är borttaget ur ullen. Det här är en mycket bra produkt, säger Korin.
"Värt att testa"
Också för veterinär Matti Estola i Åbo är ull i sårvård bekant. Han konstaterar i ett e-postmeddelande att ullens popularitet verkar ha ökat på sistone.
Som veterinär kan han inte ordinera vård med ull, men han har tipsat kunder att metoden är värd att testa.