Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ett kollage av bilder från Hymyilevä mies, The Lobster, Mad Max: Fury Road och Arrival.

De tio bästa filmerna under 2010-talet

Att be en filmkritiker välja ut de tio bästa filmerna från 2010-talet betyder många sömnlösa nätter. Hur plocka ut några favoriter ur den enorma mängd filmer man sett under tio år?

Från 2019

För vad betyder det egentligen då man säger att en film är bäst? Det finns så många olika sätt att definiera vad som är bra.

Är en film bra om den säljer en massa biobiljetter och är ekonomiskt framgångsrik?

Eller är en film bra om den är inflytelserik, om den påverkat filmbranschen eller filmkonsten?

Ska man välja filmer som berört en, som fått en att gråta eller skratta? Eller filmer som rumsterat om i ens huvud och gett en helt nya tankar?

Och hur smala och udda filmer kan man välja?

Det är helt enkelt omöjligt att skapa en heltäckande lista över de filmer som varit berörande, nyskapande, tankeväckande och framgångsrika.

På målsnöret snubblade bland annat följande filmer Ida, Melancholia, Boyhood, Black Panther, The Assassin, Toni Erdmann, Inception, Sugar Man, The Artist, Gravity och Nader och Simin.

Här följer min lista på 2010-talets bästa filmer.

Hur ser din lista ut?

Frozen

"Let It Go!" sjöng Elsa och släppte loss sina krafter. Och vi i publiken var sålda.

Det behövdes en bra låt som fastnade i minnet, vacker animation och en gripande berättelse om att växa upp och om kärleken mellan två systrar för att skapa den hisnande framgång som Frozen blev. 2010-talets Lejonkungen.

Moonlight

En berörande och drömlikt vacker skildring av utanförskap, identitet och kärlek. En berättelse om att hitta sig själv och en film som utmanar stereotypier.

Moonlight belönades också med tre Oscars, bland annat för bästa film 2017.

Joker

Vild och fängslande skildring av utanförskap och galenskap. Samtidigt också en bitande samhällssatir om vad som sker då vi sparkar på dem som redan ligger. Joker handlar om mycket mer än bara Batmans ärkefiende.

Mad Max: Fury Road

Den fjärde Mad Max-filmen var sprängfylld med fartfylld, underhållande post-apokalyptisk action och en rejäl dos feminism.

Mad Max: Fury Road lyckades med att vara underhållande och tankeväckande på samma gång.

Arrival

Tolv mystiska farkoster från yttre rymden landar på jorden och vill ha kontakt.

Men Arrival handlar inte om utomjordingarna utan främst om oss människor, våra språk och hur vi kommunicerar med varandra. En vacker scifi-film med en lingvist i huvudrollen.

Son of Saul

Inne i Auschwitz tvingas Saul bränna lik samtidigt som han kämpar för att ge sin son en värdig begravning.

Son of Saul är en film om mänsklighet i en värld där omänsklighet råder.

En film som kommer så nära att det är svårt att värja sig. Filmen belönades med en Oscar för bästa utländska film 2016.

The Act of Killing

En skrämmande dokumentär där förövarna iscensätter folkmordet i Indonesien på 1960-talet. The Act of Killing eller De dödande om natten berättar om folkmordet ur mördarnas synvinkel, personer som varken tycks känna skuld eller skam över det de gjort.

Men dokumentären är också en skildring av hur vi använder berättelser för att förstå det som skett. Och vilken enorm inverkan filmvärlden har på hur vi förstår vår omvärld och oss själva.

Hymyilevä mies / Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv

En finsk man förlorar världsmästerskapet i boxning men säger sig ändå vara lycklig eftersom han funnit kärleken. Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv är en vacker och gripande film baserad på verkliga händelser och personer.

Lady Bird

Vem blir inte charmad av den självsäkra, udda och smått knasiga Lady Bird?

En rolig, varm och vardagsnära skildring om hur det är att vara 17 år gammal, bråka med sin mamma, drömma om framtiden och stå på tröskeln till vuxenlivet.

The Lobster

I en värld där det är förbjudet att vara singel har man 45 dagar på sig att hitta en ny partner, annars förvandlas man till ett djur.

The Lobster är en extremt absurd komedi och en mycket svart satir om romantik och parförhållanden. En konstig film om de absurda regler vi människor skapat för oss själva och andra.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln