En bokcirkel är ett sätt att umgås och få nya vänner

Tamburen är full av skor, luften är varm och skratten avlöser varandra hemma hos Ellen Strömberg den här torsdagskvällen. Det är bokcirkeln Cirkelsågarna som har samlats för att snacka om månadens bok och för att ses och ha det trevligt.
Jag ville inte vänta tills jag blir pensionär
Bokcirkeln består av kvinnor i olika åldrar, med olika jobb och bakgrund och som inte kände varandra innan. Det som de har gemensamt är att alla ville vara med när Ellen efterlyste medlemmar till en bokcirkel på Facebook för ett par år sedan.
- Min mans faster som är pensionär berättade om sin bokcirkel och då tänkte jag att jag vill också vara med i en bokcirkel men jag ville inte vänta tills jag är pensionär, säger Ellen.
En klubb utan regler
De har valt att inte ha så många regler för bokcirkeln. Huvudsaken är att det är låg tröskel att vara med och också att bjuda in Cirkelsågarna till sig. Man är alltså välkommen fast man inte hunnit läsa boken och man behöver inte storstäda när man står i tur att vara värd.
Böckerna väljer de gemensamt. Ibland vill de läsa en speciell genre, någon gång en nobelpristagare. De betar av författare från olika kontinenter och ibland vill de bara läsa en bok som är en snackis.
Det bästa med bokcirkeln är att umgås, prata böcker med likasinnade och att sätta ord på sin läsupplevelse.
Namnet Cirkelsågarna tog de lite på skoj. Flera av de första böckerna de läste sågade de, men det har hunnit bli många bra böcker sedan dess.
Cirkelsågarnas lästips:
Levande och döda av Han Kang
Det här är en lyrisk roman av Kang från 2014 som vi läste förra året. Det var en stark läsupplevelse på många sätt, både till innehållet och berättartekniken.
För snart 40 år sedan, 1980, massakrerades hundratals människor i Kwangju. Romanen börjar med döda kroppar, oidentifierade och ruttnande och femtonåriga Dong-Ho som letar efter sin vän bland dem.
Den berättar historien, händelseförlopp och trauman genom olika människor. Mitt i allt det brutala är det en vacker, empatisk och komplex bok om vad människor är kapabla till. /Sofie Stara
Vaggvisa av Leïla Slimanis
Det här är en intelligent psykologisk thriller där den till synes perfekta barnflickan Louise sköter barnen i en välbärgad medelklassfamilj i Paris.
Föräldrarna är så upptagna med sina jobb och karriärer att de inte märker att allting kanske inte står rätt till. Småningom kryper det onda in i berättelsen. Med enastående grymhet beskriver Slimani hur barnskötarens rätta jag kommer fram.
Romanen är lika mycket en spänningsberättelse som en aktuell betraktelse över klass, etnicitet, kön och moderskap. /Anna-Maija Lyyra
Madame Bovary av Gustave Flaubert
Madame Bovary heter Emma i förnamn och är en kvinna som inte låter sig begränsas. Att hon är gift hindrar henne inte från att förälska sig i andra män. Hon slutar heller inte handla fast pengarna är slut.
Gränslöst kunde vissa hävda, men också befriande i en tid då kvinnor i Emmas ställning närmast sågs som ting som kunde ställas på piedestal.
Emmas beteende klassas som en sjukdom och hon får rådet att inte läsa några romaner. Och visst var det kanske romanerna som gjorde Emma olyckligt kär och shoppingberoende, men jag tror också att det var tack vare romanerna som hon inte lät sig tämjas. /Frida Öst
Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman
I Gail Honeymans debutroman får vi möta en huvudperson som lever ett inrutat och ensamt liv. Hon går till jobbet varje dag, äter samma lunch varje dag och har på sig samma kläder varje dag. Till helgen unnar hon sig en fryspizza och två liter vodka och pratar inte med en enda människa förrän måndag morgon.
Men så börjar små förändringar bryta det invanda mönstret. Eleanor öppnar upp sig och vi får veta mer om hennes traumatiska bakgrund samtidigt som hon får uppleva riktig vänskap och värme.
Det är en ovanlig och sorglig, men också hoppfull berättelse som skildrar hur lätt det är att frysa fast i livet, och hur lite som behövs för att man ska tina upp igen. /Ida Ståhl
Lincoln i Bardo av George Saunders
Det här är en av mina största och märkligaste läsupplevelser de senaste åren. I den här unikt uppbyggda romanen får vi träffa ett flertal berättarröster, alla dessutom döda och fast på en kyrkogård.
Det är mitt under amerikanska inbördeskriget och till samma kyrkogård kommer president Abraham Lincoln om natten för att sörja sin 11-åriga son som nyligen dött.
Rösterna gnabbas, bråkar och ljuger och ur mosaiken av deras röster och inklippta tidningsnotiser och citat ur biografier växer en berättelse om sorg, kärlek och allas våra meningar med livet fram. /Ellen Strömberg
Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri
Khemiri beskriver på ett träffsäkert sätt roller i olika konstellationer och man får se relationerna ur de olika personernas synvinklar.
Det handlar om en pappa som har svårt för att vara pappa, med en knepig relation till sina barn. Han har en son som vill leva ett jämlikt liv och som drömmer om att bli stå upp-komiker samt en dotter som kämpar för att få leva sitt liv på sina egna villkor. Boken, som byggs upp av konflikter och outtalade förväntningar, är både sorgsen och varm. /Janina Snellman