Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Här är Finlands regering - ung, erfaren och kvinnodominerad

Från 2019
Gruppbild av regeringen som står på rad.
Bildtext Gruppbild av regeringen som står på rad.
Bild: Lehtikuva

Det här är Sanna Marins regering som efterträder den kortlivade regeringen Rinne.

Det blev en ny statsminister, ny finansminister och några rockader. Den förra statsministern åkte ut och SDP:s kandidat i senaste presidentval åkte in. Men i övrigt kända namn på samma eller annan plats än tidigare.

Sanna Marin, statsminister, SDP

puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 8. joulukuuta 2019. Puoluevaltuuston on määrä valita SDP:lle pääministeriehdokas.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Världens yngsta statsminister vann knappt över gruppledaren Antti Lindtman då SDP:s partifullmäktige röstade i söndags.

Marin var en av de stora röstmagneterna i vårens riksdagsval och partiet hoppas att denna lyskraftiga stjärna ska få ordning på SDP:s sviktande gallupsiffror.

Hon vikarierade under valkampanjen partibasen Antti Rinne som var sjukskriven. Det här var ett jobb som hon skötte bra och som hon fick mycket tack för.

Sanna Marin ligger klart längre ut till vänster än både rivalen Antti Lindtman och partibasen Antti Rinne. Marin är uppvuxen i en regnbågsfamilj.

Sanna Marin har lett Tammerfors stadsfullmäktige med fast hand.

Sirpa Paatero, kommunminister, SDP

Kommunminister Sirpa Paatero (SDP) intervjuas av medier i riksdagen den 26 mars 2019.
Bild: Lehtikuva

Sirpa Paatero avgick som ägarstyrnings- och kommunminister och blev sjukskriven på grund av posthärvan, men nu är hon tillbaka i regeringen som kommunminister.

Det var Paatero som först fick bära hundhuvudet för regeringens såsande i posthärvan. Den erkänt jobbiga ägarstyrningsportföljen finns nu hos Tytti Tuppurainen.

Tytti Tuppurainen, europa- och ägarstyrningsminister, SDP

Tytti Tuppurainen (SDP).
Bild: Lehtikuva

Tytti Tuppurainen har lovat att förbättra kommunikationen mellan regeringen och statens ägarstyrningsenhet.

Tytti Tuppurainen leder SDP:s kvinnoorganisation och jämställdhetsfrågor ligger hennes hjärta nära.

Tuppurainen utmanade Antti Rinne tillsammans med Timo Harakka i ordförandevalet för ett par år sedan.

Timo Harakka, trafik- och kommunikationsminister, SDP

Liikenne- ja viestintäministeriksi ehdotettu Timo Harakka SDP:n puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Helsingissä 8. joulukuuta 2019.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Timo Harakka har före politiken jobbat som journalist. Han vann sina första sporrar som chefredaktör för De grönas nu nedlagda partiorgan Vihreä Lanka. Efter det har han jobbat länge som tv-journalist på Yle.

Under sin tid som arbetsminister i den förra regeringen avlivade han den illa omtyckta aktivitetsmodellen som hade införts av regeringen Sipilä. Aktivitetsmodellen var tänkt att tvinga de arbetslösa att söka arbete.

Nu tar Harakka över statsminister Marins gamla jobb som i regeringen Sipilä sköttes av den obundna centerministern Anne Berner.

Tuula Haatainen, arbetsminister, SDP

Tuula Haatainen ilmastolakko -mielenosoituksessa
Bild: Marja Väänänen / Yle

Tuula Haatainen tar i stället över Timo Harakkas jobb och är en av regeringens verkliga veteraner.

Hon var SDP:s kandidat i det senaste presidentvalet och har varit både undervisningsminister och social- och hälsovårdsminister. Haatainen har också jobbat som biträdande stadsdirektör i Helsingfors.

Tuula Haatainen har varit generalsekreterare för SDP:s kvinnoorganisation och vice ordförande för Socialistinternationalens kvinnoråd. Vi talar alltså om en välmeriterad jämställdhetskämpe.

Tuula Haatainen har under det senaste halvåret varit riksdagens vice talman och ger nu plats för förra statsministern Antti Rinne i talmanspresidiet.

Krista Kiuru, familje- och grundtrygghetsminister, SDP

Krista Kiuru med uppsträckt vänsterhand.
Bild: Jenni Joensuu / Yle

Också Krista Kiuru är en politisk veteran. Hon var bostads- och kommunikationsminister, undervisningsminister och undervisnings- och kommunikationsminister i regeringarna Katainen och Stubb.

Då den centerledda regeringen Sipilä kämpade med den stora social- och hälsovårdsreformen var Krista Kiuru ordförande för riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Trafiken gick då tätt mellan grundlagsutskottet och social- och hälsovårdsutskottet. Regeringen beskyllde oppositionen för förhalande av den stora social- och hälsovårdsreformen och oppositionen lyfte konsekvent fram problem med grundlagen.

Krista Kiuru gör sin fjärde period som riksdagsledamot och fick behålla sin ministerportfölj.

Ville Skinnari, utvecklings- och utrikeshandelsminister, SDP

Ville Skinnari, jota SDP ehdottaa jatkamaan ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministerinä, SDP:n puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Helsingissä 8. joulukuuta 2019.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ville Skinnari är en av SDP:s ekonomiexperter och brukar betecknas som en högersocialdemokrat.

Skinnari är jurist till utbildningen och spelade på 90-talet ishockey på FM-nivå.

Ville Skinnari är son till Jouko Skinnari som också var idrottsman och skatteminister i Lipponens första regering.

Också Ville Skinnari får behålla sin ministerportfölj.

Katri Kulmuni, finansminister, Centern

Katri Kulmuni kommer ut gåendes från en dörr.
Bild: Lehtikuva

Centerbasen Katri Kulmuni använde regeringskrisen för att placera sig själv på finansministertaburetten. Det här var ett helt logiskt drag eftersom finansministerposten brukar tillfalla regeringens näst största parti och partiets ordförande.

I början av regeringsperioden sades dåvarande finansministern Mika Lintilä köra över den nyblivna partiordföranden. Nu har Katri Kulmuni visat var skåpet står.

Centern kämpar i likhet med SDP med gallupsiffror som är historiskt låga. Det återstår att se om det var en positiv eller negativ profilhöjning att fälla den förra statsministern Antti Rinne.

Kulmuni är fullmäktigeordförande i Torneå, talar en god svenska och sitter sin andra period i riksdagen. Katri Kulmuni var röstmagnet i Lappland i senaste riksdagsval.

Mika Lintilä, näringsminister, Centern

Finansminister Mika Lintilä i riksdagshuset.
Bild: Matti Myller / Yle

Centerveteranen Mika Lintilä har suttit 20 år i riksdagen och var näringsminister redan i regeringen Sipilä. Lintilä efterträdde Olli Rehn som näringsminister då Rehn blev chefdirektör på Finlands Bank.

Mika Lintilä var finansminister i regeringen Rinne.

Lintilä är en av Centerns ekonomiska experter och han har sett sig själv som en garant för budgetstabilitet. Lintilä har varnat för att det ekonomiska läget nu är dystrare än vad partierna utgick ifrån under regeringsförhandlingarna i våras.

Mika Lintilä fick i dag ge plats för Katri Kulmuni som finansminister.

Antti Kaikkonen, försvarsminister, Centern

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Antti Kaikkonen tävlade med Katri Kulmuni om ordförandeskapet i Centern och förlorade.

Kaikkonen sitter sin femte period i riksdagen, men har inte tidigare varit minister. Han fortsätter som försvarsminister i regeringen Marin.

Kaikkonen dömdes 2013 till fem månader villkorligt fängelse för sin delaktighet i Nuorisosäätiö-härvan. Stiftelsen gav pengar till centerpolitikers valkampanjer i strid med sina egna regler. Kaikkonen var medlem i styrelsen när besluten om understöden fattades.

Under den förra regeringsperioden fungerade han som Centerns gruppordförande i riksdagen.

Hanna Kosonen, forsknings- och kulturminister, Centern

Hanna Kosonen
Bild: Marja Väänänen / Yle

Hanna Kosonen har vunnit VM-guld i skidorientering och fungerade under förra valperioden som centergruppens viceordförande.

Kosonen vikarierar centertungviktaren Annika Saarikko som forsknings- och kulturminister medan Saarikko är mammaledig. Saarikko har meddelat att hon återgår till jobbet i augusti 2020.

Jari Leppä, jord- och skogsbruksminister, Centern

Jari Leppä
Bild: Laura Kotila, Statsrådets kansli

Jari Leppä var jord- och skogsbruksminister redan i regeringen Sipilä. Ministern är i det civila jordbrukare.

Leppä har bland annat gjort sig känd som en stark förespråkare för den inhemska köttproduktionen. Helsingforsstudenternas Unicafe beslöt tidigare i höst att sluta servera nötkött och det tyckte inte Leppä att var vettigt.

Maria Ohisalo, inrikesminister, De gröna

Maria Ohisalo sisäministeriön aulassa elokuussa 2019
Bild: Laura Hyyti / Yle

Maria Ohisalo är De grönas ordförande och fattigdomsforskare.

Hon sitter första perioden i riksdagen och gick raka vägen in i regeringen som inrikesminister. Att De gröna tog sig an inrikesministerposten ska ses som en markering gentemot föregångaren regeringen Sipilä.

Ohisalo blev De grönas ordförande efter att ha vikarierat den förra ordförande Touko Aalto som lämnade posten på grund av utmattning och depression.

Maria Ohisalo var röstmagnet i Helsingfors i vårens riksdagsval.

Pekka Haavisto, utrikesminister, De gröna

Pekka Haavisto intervjuas av medierna.
Bild: Lehtikuva

Pekka Haavisto är presidentkandidaten, den erfarna ministern och fredsmäklaren som har varit i blåsväder de senaste dagarna.

Det spekulerades i att han inte skulle få fortsätta i regeringen på grund av en kontrovers kring barnen i Al hol-lägret. Men här är han.

Pekka Havisto är tidigare partiordförande, tidigare miljöminister, tidigare utvecklingsminister och han har ställt upp i två presidentval. Han är också en erkänd fredsmäklare i internationella uppdrag.

Krista Mikkonen, miljö- och klimatminister, De gröna

Krista Mikkonen
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Krista Mikkonen sitter andra perioden i riksdagen och var under förra riksdagsperioden De grönas gruppordförande.

Mikkonen är en organisationsveteran.

Hon har varit viceordförande för De grönas partidelegation och en av partiets tre viceordföranden.

Hon fortsätter på samma post som i regeringen Rinne.

Li Andersson, undervisningsminister, Vänsterförbundet

Li Andersson Opetusministeriössä.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Li Andersson är Vänsterförbundets obestridda ledare. Hon återvaldes som ordförande i höst utan att ha någon motkandidat.

Andersson har gjort sig känd som en hårdför kritiker av så kallad högerpolitik.

Undervisningsministerjobbet är Li Anderssons enda ministererfarenhet.

Hon är tidigare ordförande för Vänsterunga och har varit generalsekreterare för Finlands Svenska Skolungdomsförbund.

Li Andersson är dotter till konstnären Jan-Erik Andersson.

Aino-Kaisa Pekonen, social- och hälsovårdsminister, Vänsterförbundet

En leende kvinna med en ryggsäck på axeln.
Bild: Lehtikuva

Aino-Kaisa Pekonen är närvårdare och en av Vänsterförbundets hälsovårdsexperter.

Pekonen delar ministerskapet med Hanna Sarkkinen som har en bakgrund som Vänsterungas ordförande. Sarkkinen är idehistoriker till utbildningen och tar över ministerskapet om 1,5 år.

Aino-Kaisa Pekonen var Vänsterförbundets gruppordförande under förra riksdagsperioden.

Anna-Maja Henriksson, justitieminister, Svenska folkpartiet

Anna-Maja Henriksson står vid ett bord och pratar under regeringens presskonferens i Helsingfors centrumbibliotek Ode den 3.6.2019.
Bild: Pekka Tynell / Yle

SFP och Anna-Maja Henriksson är tillbaka från kylan. Henriksson var justitieminister i regeringarna Katainen och Stubb.

Henriksson förlorade SFP-ordförandevalet mot Carl Haglund 2012 och efterträdde samma Haglund 2016 för att direkt gå i opposition.

Anna-Maja Henriksson är den första kvinnan på SFP:s ordförandepall.

Henriksson är också långvarig stadsfullmäktigeordförande i Jakobstad.

Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, Svenska folkpartiet

Thomas Blomqvist sitter och gestikulerar.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Thomas Blomqvist är jordbrukare från Ekenäs och en politisk veteran.

Blomqvist har suttit i riksdagen sedan 2007 och har varit SFP:s viceordförande.

När SFP fick sin andra ministerplats i regeringen Rinne konstaterade partibasen Anna-Maja Henriksson att det var Blomqvists tur.

Organisatoriskt lyder ministern under justitieministeriet.

Diskussion om artikeln