Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna har presenterat åtalspunkterna i riksrättsprocessen mot Donald Trump

Från 2019
Uppdaterad 10.12.2019 16:46.
På bilden syns USA:s president Donald Trump.
Bildtext Under tisdagen meddelade USA:s representanthus att Donald Trump ställs inför två åtalspunkter i riksrättsprocessen.
Bild: 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Representanthuset presenterar två åtalspunkter mot USA:s president Donald Trump. Han anklagas för maktmissbruk och för förhindrande av kongressens arbete.

Trump misstänkts ha missbrukat sin makt då han satt press på Ukraina att agera på ett sätt som gagnar honom. Med detta hänvisas till det beryktade telefonsamtalet mellan Trump och Ukrainas president där Trump bad Ukraina utreda hans politiska rival i nästa års presidentval.

Kongressens arbete har försvårats av att Trump inte gått med på att vittna och för att Vita Huset hindrade andra vittnen från att förhöras under riksrättsutredningen.

– Ingen, inte ens presidenten, står över lagen, sade Jerrold Nadler, justitieutskottets ordförande.

Trump har kallat åtalet för politisk galenhet på Twitter och intygar att han inte gjort någonting fel.

Väntas rösta inom kort

Representanthuset ska ännu rösta om åtal ska väckas. Målsättningen är att omröstningen ska ske innan jul – troligen blir det redan nästa vecka.

Eftersom demokraterna har majoritet i representanthuset väntas omröstningen leda till att presidenten ställs inför riksrätt. Därefter går ärendet vidare till senaten. Men eftersom republikanerna har majoritet där är sannolikheten liten att processen leder till att Trump faktiskt avsätts.

Diskussion om artikeln