Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Haddom skola i Lovisa räddades - men två andra skolor och två daghem blir utan pengar

Från 2019
Flera vuxna och barn står utomhus och håller i skyltar. På en skylt står det behåll byskolan för barnens bästa.
Bildtext Ellen och Vincent Thomasson demonstrerade tillsammans med farmor Tove Thomasson för att få behålla Lovisas byskolor. Demonstrationen hölls strax innan fullmäktige påbörjade sitt möte.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Haddom skola blir kvar, enligt beslut från Lovisa stadsfullmäktige. Däremot ser Pernå kyrkoby skola, Teutjärven koulu samt daghemmen i Kuggom och Pernå kyrkoby ut att läggas ner.

På onsdagskvällen klubbade Lovisa stadsfullmäktige igenom budgeten för nästa år. I den har man räknat med att Lovisa i fortsättningen har 13 skolor i stället för nuvarande 15.

Det här är ett av stadens många sparåtgärder för att råda bot på stadens usla ekonomiska läge.

Det kom in förslag om att ge skolorna och daghemmen tillbaka sina anslag i nästa års budget. Bara Haddom skola segrade i omröstning, och är den enda av byskolorna som legat på slaktbänken som nu har en tryggad framtid 2020.

Det ska ännu fattas skilda beslut om vilka skolor som stängs, men tjänstemän och politiker har redan talat öppet om vilka skolor och daghem som är på fallrepet: Pernå kyrkoby skola, Haddom skola och Teutjärven koulu samt daghemmen i Kuggom och Pernå kyrkoby.

Att det gäller just de här skolorna motiveras med att de är minst.

En kvinna står framför ett podium och talar i mikrofon.
Bildtext Mia Aitokari (SFP, obunden) är en av de många ledamöterna som talade för att spara byskolorna och daghemmen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Om man offrar utbildningen och kulturen offrar man också tillväxten, sa Mia Aitokari (SFP, obunden) i sitt anförande när fullmäktige diskuterade budgeten.

Hon ansåg att staden borde genomföra samarbetsförhandlingar och minska på stadens personal i stället för att skära i utbildning och kultur.

Flera ledamöter ansåg att en stängning av byskolor och dagis är alltför kortsiktigt och inte följer stadens strategi.

Samtidigt påpekade bland andra Patrik Stenvall (SFP) att sparåtgärder är ett måste och att man inte kan låta bli att göra sådana även om man skulle vilja.

- Vårt ekonomiska läge är dystert. Jag är medveten om att besparingarna per skola inte är så stora. Förstås blir det mycket pengar när driften minskar med de här summorna år efter år, säger Stenvall.

- Jag tycker det här är ett sätt med tanke på att avstånden inte skulle bli oöverkomliga för de här skolorna, fortsätter Stenvall.

En stor grupp Lovisabor, både barn och vuxna, hade slutit upp för att demonstrera utanför Harjurinteen koulu innan fullmäktige påbörjade sitt möte i skolan. Många satt också med under mötet.

Demonstranterna ville höja sina röster för bevarandet av skolorna och dagisarna.

- Mina barnbarn ska få hålla sina skolor, sade Tove Thomasson som deltog i demonstrationen tillsammans med barnbarnen Ellen och Vincent Thomasson.

Tove Thomasson har barnbarn både i Pernå kyrkoby skola och på daghemmet i Kuggom.

- Jag vill att de ska få gå i en liten skola. Själv har jag börjat i en liten skola och jag tycker att det är betydligt bättre för ett barn. Man känner alla, det är betydligt tryggare och påverkar också inlärningen en hel del, säger Thomasson.

Hem och skola-föreningarna i Pernå kyrkoby och Haddom lämnade också in en namninsamling mot indragning av byskolor och daghem i Lovisa och inbesparingar i skolorna. 689 personer hade skrivit under.

Ändringsförslagen faller tätt

Ändringsförslagen rasslade in när fullmäktige gick igenom skolornas och daghemmens anslag i budgeten.

Kristian Willner (SFP, obunden) föreslog att de anslag i budgeten som avlägsnats från Kuggom daghem och Haddom skola ska läggas till i budgeten. Jonna Hinttaniemi (SFP) föreslog att de anslag som avlägsnats från Lekgården ska läggas till i budgeten.

Kuggom daghem fick inte anslag i budgeten. Rösterna föll 26-9. Inte heller Lekgården fick pengar i budgeten, rösterna föll 27-8.

Mia Aitokari (SFP) föreslog att anslagen för Pernå kyrkoby skola ska läggas tillbaka i budgeten och De Grönas Timo Noroviita föreslog att Teutjärven koulu skulle få sitt anslag tillbaka i budgeten.

Haddom skola fick tillbaka sina anslag i budgeten. Omröstningen slutade på 16-18.

Pernå kyrkoby skola däremot fick inte pengar - där föll rösterna 22-13. Inte heller Teutjärven koulu får anslag i budgeten, 27 röstade emot att ge skolan pengar och 6 understödde Teutjärven koulu.

Hemvårdsstödets kommuntillägg bevaras

Det kom också förslag på inbesparingar från Svenska folkpartiet. Lotte-Marie Uutinen (SFP) föreslog att hemvårdsstödets kommuntillägg slopas från och med 1.8.2020.

Hon konstaterade att kommuntillägget inte är lagstadgat och bara betalas ut av en femtedel av kommunerna i Finland.

Förslaget gick inte igenom. 14 röstade för förslaget, 21 emot.

Tessjö bibliotek räddat

Från Socialdemokraternas håll kom det förslag om att bevara Tessjö närbibliotek. En annan fråga som också skapat debatt.

Fullmäktige fick en namnlista med 462 namn på personer som vill bevara biblioteket i Tessjö.

Pertti Lohenoja (SDP) föreslog att anslag för Tessjö närbibliotek ska läggas till i budgeten. Fullmäktige godkände enigt ändringsförslaget.

12.12.2019: Pernå kyrkoby skola blev en förlorare, men Forsby hälsogård är räddad tillsvidare - vi hör kommentarer av berörda

20:10

Diskussion om artikeln