Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dokumentär avslöjar yogastjärnan Bikram Choudhurys maktmissbruk – finska instruktörer som gått hans utbildning tycker man ska skilja på yogan och personen Bikram

Från 2019
Stillbild från dokumentären Bikram: Yogi, Guru, Predator.
Bildtext Bikram Choudhury är känd för att instruera yoga iklädd simbyxor och en dyr klocka.
Bild: Netflix

Susanna Arvonen blev stormförtjust i Bikram Choudhurys yoga för femton år sedan och befann sig på guruns utbildning i Los Angeles när tidiga anklagelser mot honom uppdagades.

En färsk dokumentär avslöjar den mörka sidan av Choudhurys framgångshistoria.

– Jag var mitt i smeten när det small. Det var anklagelser om sexuella trakasserier och en person anklagade honom för sexuellt våld. Det var en massiv chock för alla, säger Arvonen om det som skedde på Bikram Choudhurys utbildning år 2013.

– Så finns det ju många olika åsikter om vad det är frågan om och vad man än säger blir det lätt rätt klumpigt. Men det som ju var ganska speciellt var att vi var 400 personer på utbildningen och varje kväll utanför föreläsningssalen köade 40–50 människor bara för att komma nära honom och få sitta närmast, säger Arvonen.

Yogainstruktörerna Kati, Anna, Susanna och Tina på Yoga Nordic.
Bildtext Yogainstruktörerna Kati Saira, Anna Nordling, Susanna Arvonen och Tiina Mäenpää har alla utbildat sig vid Bikram’s Yoga College of India. Utbildningen leds av Bikram Choudhury och andra instruktörer.
Bild: Eva Lamppu / Yle

I yogakretsar har Choudhury varit en kändis länge och tusentals människor har under de senaste decennierna fastnat för hans koncept, den så kallade bikramyogan.

Många har vetat om anklagelserna mot honom, men i och med dokumentären Bikram: Yogi, Guru, Predator är mannens berättelse nu på tapeten globalt.

Den målar upp en bild av en narcissistisk man som gjort en förmögenhet på sitt koncept, som delvis fabulerat sin bakgrund och som trakasserat elever verbalt och fysiskt. Till saken hör att hans kurser är mycket dyra.

Arvonen leder bikramlektioner i Helsingfors.

– Det är värt att skilja på yogan och personen Bikram, säger hon.

Vem är Bikram Choudhury?

Född 1944 i Kalkutta i Indien, flyttade till USA på 1970-talet.
Grundade bikramyoga som utövas i hög värme.
Har lärt sig yoga av Bishnu Gosh, en av yogans flera förfäder.
Blev tv-kändis i USA, har påstått att bland annat Elvis Presley var hans elev.
Skapade en massiv business av sin yoga med dyra utbildningar och licenser.
Hans tidigare elever anklagar honom för bl.a. trakasseri och våldtäkt.
Choudhury har flytt till Mexiko, undan rättegång i USA.
Han är aktuell i och med dokumentären Bikram: Yogi, Guru, Predator.

Svettig övning med snabbt tempo

Bikramyogan marknadsförs som en mirakelmedicin mot många fysiska problem och den aspekten lyfts fram i flera av berättelserna om yogan.

Jag provar en nybörjarlektion för att få en egen uppfattning.

Det man känner av genast är värmen. Bikramyoga utövas i en uppvärmd sal. Det är mycket svettigt och för mig är värmen påfrestande.

Själva övningen följer alltid samma mönster och instruktören verkar följa ett specifikt manuskript, på det här passet på engelska.

Dokumentären skapar en bild av en militaristisk yoga, men jag upplever passet snarare som vilken som helst fysisk yoga, bortsett från värmen.

Yogainstruktörerna Anna och Tina gör en övning av så kallad bikramyoga.
Bildtext Bikramyogan har högt tempo och temperaturen i salen ska vara kring 40 grader.
Bild: Eva Lamppu / Yle

Kunderna ber studion byta namn på yogapasset

Harriet Linnankivis studio Yoga Nordic i Helsingfors erbjuder lektioner i bikramyoga. Choudhury är inte den första yogaexperten att orsaka skandal, säger hon.

– Vi hade anusarayoga när det var skandal kring John Friend och astangayoga när anklagelserna mot Pattabhi Joice kom fram. Det är de riktigt gamla förfäderna till yogan som nästan alla har haft samma problem med sitt uppförande, säger Linnankivi.

Linnankivi säger att de flesta indiska "förfäder" till yoga är män eftersom kvinnor länge inte tilläts utöva yoga.

Efter dokumentären har kunder önskat att bikramlektionen döps om och nu heter lektionerna istället Original Hot Yoga.

Vad förändras med namnbytet?

– Det fanns en viss gemenskap inom bikramyogan i att man kan gå på samma övning var som helst i världen. Nu är den gemenskapen förstörd. Situationen är osäker. När det heter olika på olika ställen så är det oklart om det alls är samma övning, säger Linnankivi.

Yogainstruktörerna Tina och Anna gör en övning som hör till den så kallade bikramyogan.
Bildtext Yogainstruktörerna Tiina Mäenpää och Anna Nordling gör en övning som hör till bikramyogan.
Bild: Eva Lamppu / Yle

Jag träffar också yogainstruktören Tiina Mäenpää, som liksom Arvonen har fått sin utbildning vid Choudhurys yogaskola. Båda instruktörerna säger att skandalen kring honom och yogan har berört dem illa och betonar att de inte godkänner några som helst övergrepp.

De vill ge intervjun för att kunna försvara yogan som har varit och är viktig för dem.

Mäenpää välkomnar en öppen diskussion.

– Jag tycker det är bra att de här frågorna lyfts fram. Jag hoppas innerligt att det här leder till en förändring mot det bättre, med mera öppenhet och absolut noll tolerans för någon form av trakasseri inom yoga, eller annanstans.

Diskussion om artikeln