Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tunnel till skärgården och back för kommunreform när Åland fick ny regering

Från 2019
Människor runt ett bord.
Bildtext lantrådet Veronica Thörnroos ( C), finansminister Torbjörn Eliasson (C ), social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (Moderat samling), utbildningsminister Annika Hambrudd (C ), näringsminister Fredrik Karlström (Moderat samling).
Bild: Nina Smeds

Centerns partiledare Veronica Thörnroos valdes idag till lantråd för Ålands landskapsregering. I regeringsprogrammet för den åtta personer starka regeringen går man tvärt emot vad den tidigare landskapsregeringen beslutat om skärgårdens trafiksystem och om kommunreformen.

Under de kommande fyra åren avser Ålands landskapsregering arbeta för att det byggs en tunnel mellan fasta Åland och skärgårdskommunen Föglö.

I regeringsprogrammet skriver man att man ska utreda säkerhetsaspekterna och finansieringsmöjligheterna för den omtvistade tunneln. Tidigare tunnelutredningar har lett till att tunnelplanerna lagts på is. Samtidigt ska regeringen Thörnroos omförhandla det avtal om bygget av en elhybridfärja som förra landskapsregeringen ingick i slutet av sin mandatperiod.

Elhybridfärjan skulle sättas in på den sträckan där man nu vill ha en tunnel. Men några klara planer för hur man upphäver avtalet utan miljonbelopp i skadestånd kan inte den nytillträdde infrastrukturministern Christian Wikström från Obunden samling lägga fram.

– Vi har bara varit en regering i en timme så det finns ännu inga detaljer, sade han i samband med presentationen av regeringsprogrammet.

Frivilliga kommunsammanslagningar

Även den tidigare landskapsregeringens kommunstrukturlag ska göras om. Enligt den ska Åland bestå av fyra kommuner före år 2022. Den nya landskapsregeringen vill satsa på frivilliga kommunsammanslagningar genom ekonomiska incitament.

– Vi står inte passiva bara för att det är frivilligt, vi kommer att driva på och erbjuda kommuncoacher, säger vicelantrådet Harry Jansson (C ) som har ansvaret över kommunindelningsfrågorna.
Någon tidtabell kan han inte presentera i detta skede.

Ålands ställning i Finland

Landskapsregeringen vill också tydliggöra Ålands ställning i förhållande till riket och höja Ålands profil. Det innebär att man också ändrar terminologin från att använda uttrycket ”landskapet Åland” till ”Åland” och istället för självstyrelse använder ordet autonomi. Även termen landskapsregeringen behöver moderniseras till Ålands regering.

– Åländsk politik har präglats av undfallenhet, men om vi vill ha förståelse måste vi tala klarspråk, säger vicelantrådet Harry Jansson.
Arbetet med att förnya den åländska självstyrelselagen i samarbete med regeringen och riksdagen i Helsingfors fortsätter.

Diskussion om artikeln