Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dallas Stars är nästa NHL-klubb att sparka sin tränare – Jim Montgomery får gå på grund av "oprofessionellt beteende"

Från 2019
Uppdaterad 10.12.2019 23:12.
Jim Montgomery är chefstränare för Dallas Stars.
Bildtext Jim Montgomery får sparken av Dallas Stars.
Bild: Manny Flores/CSM/REX/All Over Press

NHL-klubben Dallas Stars meddelar att man gett foten åt sin chefstränare Jim Montgomery. I ett kortfattat uttalande säger lagets general manager Jim Nill att Montgomery sparkas på grund av oprofessionellt beteende. Dallas hade inga andra val, menar källor.

Flera tränare har tappat sina jobb i NHL på den senaste tiden. Toronto avskedade Mike Babcock, Calgary kickade Bill Peters och Chicago stängde av den rutinerade assisterande tränaren Marc Crawford.

Tränardebatten som för tillfället pågår i NHL har också lett till att gamla incidenter, som då Philadelphiatränaren Peter Laviolette slog Ville Leino i huvudet i avbytarbåset, kommit på tapeten igen.

Jim Montgomery är nästa NHL-tränare att förlora sitt jobb. Spelmässigt har Dallas inte gått särskilt dåligt, man är för tillfället sexa i den västra konferensen.

I stället handlar det om Montgomerys beteende, meddelar klubben på sin webbplats.

– Dallas Stars förväntar sig att alla anställda ska agera med integritet och visa ett professionellt uppträdande när man jobbar och representerar vår organisation.

– Det här beslutet togs på grund av oprofessionellt beteende gentemot Dallas Stars och NHL:s värderingar, säger klubbens general manager Jim Nill i ett uttalande.

Montgomery ersätts av den assisterande tränaren Rick Bowness.

"Hade inte något val"

Vad som egentligen ligger bakom Dallas beslut är oklart. På en presskonferens ville Jim Nill inte öppna upp fallet mer, enligt Sportsnet.

Enligt Nill hade fallet inte något att göra med klubbens nuvarande eller gamla spelare. Inte heller handlar det om något kriminellt.

– Det här var en fullständig överraskning. Vi var tvungna att göra det enda rätta i denna situation, sade Nill, som själv fått veta om det "oprofessionella beteendet" på söndagen.

Jim Nill på isen.
Bildtext Jim Nill.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Rykten finns

TSN-journalisten Darren Dregers källa vittnar om att Dallas inte hade något annat val än att sparka Montgomery.

– En annan källa som känner läget säger att Dallas inte hade något val och att beslutet inte har att göra med missbruk, skriver Dreger.

Viasats Antti Mäkinen hade lite andra uppgifter att komma med. Mäkinen twittrade strax efter Dreger att Montgomery fick gå på gund av sitt alkoholbruk.

– Jag fick höra av min källa att avskedandet av Jim Montgomery har att göra med alkoholbruk och dåligt beteende som följt därefter, skriver Mäkinen.

I Dallas Stars spelar finländarna Miro Heiskanen, Roope Hintz och Esa Lindell.

Artikeln uppdaterad med kommentarer från Nills presskonferens klockan 20.24.

Diskussion om artikeln