Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Livet i "Funkloch" – på många håll i Tyskland tvingas du klara dig utan mobilen

Från 2019
Problem med hörbarheten kan man också ha i mer tätbebyggda områden
Bildtext Man kan ha problem med hörbarheten också i mer tätbebyggda områden
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

En miljard euro vill den tyska regeringen nu satsa på att täppa till luckorna i mobilnätet i landet. För i Tyskland år 2019 är det här med mobilsamtal absolut ingen självklarhet. På många håll söker man efter mobilnät förgäves.

John Zitzmann bor i det som i Tyskland kallas för ”Funkloch”. Alltså på en plats där det finns ett hål i mobilnätet.

Hemma hos honom i byn Etzelwang, öster om Nürnberg i norra Bayern, är det i praktiken omöjligt att ringa eller att ta emot samtal på mobilen. Dataöverföring kan man bara drömma om.

– Väntar jag ett viktigt samtal måste jag antingen stanna hemma och ta det på hemtelefonen eller så åka bort ifall någon vill ringa mig på mobilen.

– Det tredje alternativet är att klättra upp på berget här bakom huset, men med över femtio höjdmeter är det förstås inte ett värst bekvämt eller praktiskt alternativ, säger John Zitzmann.

– Det här hörde ändå mer eller mindre till vardagen då vi inte ännu hade en internetuppkoppling här hemma.

Tvingades ge upp Youtube

Byn Etzelwang där Zitzmann bor ligger visserligen i en dalsänka, men det betyder ändå inte att man är enda ort i området som saknar mobilnät. Problemet är betydligt större.

– Jag kör femton kilometer till jobbet och på den sträckan har jag nät på en av orterna. Annars ingenting. Med lite tur kan du kanske ringa ett samtal, men all datatrafik kan man helt glömma. Då fungerar till och med röksignaler bättre.

På hemorten har situationen ändå blivit bättre trots att man fortfarande saknar mobilnät.

Ett litet företag erbjuder sedan en tid tillbaka trådlöst internet i byn, en lyx som inte fanns vid flytten år 2011.

– Jag hade tidigare på Youtube en spelkanal med ett par tusen följare. Det var jag ändå tvungen att sluta med då vi flyttade hit. Det var inte så enkelt att acceptera.

– Det kändes som att man var totalt avskuren från resten av världen och från civilisationen, säger John Zitzmann.

Karta över Tyskland
Bildtext Etzelwang är bara ett av många ställen i Tyskland där mobiltäckningen är dålig
Bild: Google

Utredningar pekar på digital öken

Dålig täckning, långsam dataöverföring och därtill dyrt. Det här är ofta mobiltelefonin i Tyskland i ett nötskal.

I internationella jämförelser ligger Tyskland alltid på bottenplaceringar och det poängteras ofta med en viss uppgivenhet att man ligger bakom länder som till exempel Albanien och Kambodja.

Också i en utredning om ”digitalt liv”, gjord av organisationen InterNations landar Tyskland långt bak bland de jämförda länderna.

I internationella jämförelser ligger Tyskland alltid på bottenplaceringar, under länder som Albanien och Kambodja

Utlänningar som flyttar till Tyskland ser bland annat problem med kortbetalningar, långsamma internetförbindelser, nästan obefintliga möjligheter att sköta sina ärenden på nätet, samt problem med mobiltelefonin och att överhuvudtaget få ett mobilnummer.

Ett problem för den som använder sin mobiltelefon mycket är också att de flesta billigare kontrakten är bundna till mycket små mängder dataöverföring.

Efter att man använt upp sin datados, vanligen på mellan en och fyra gigabyte per månad, stryps hastigheten på dataförbindelsen till nästan noll.

För kontrakt med obegränsad dataöverföring måste man vara beredd att betala upp till 80 euro i månaden.

– Jag betalar precis lika mycket för mitt kontrakt, som de som bor i områden med nät. Innan vi hade tillgång till internet hemma betalade jag i själva verket mer, då jag tvingades ta dyrare kontrakt med mer dataöverföring för att överhuvudtaget ha en möjlighet att göra något på nätet.

– För att sköta ett ärende var jag då tvungen att hoppa in i bilen och köra upp till en högre belägen plats för att till exempel betala en räkning över mobilen, säger Zitzmann.

Många av invånarna i byn är gamla och behöver inte bättre nät
Bildtext Många av invånarna i byn är gamla och behöver inte bättre nät
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Politiska prioriteringar och protester

Den tyska regeringen talar om 5 000 större och mindre hål i mobilnätet som nu borde täppas till. Luckorna i nätet hittar man framför allt i gränsregionerna i öst.

Men rör man sig mycket runtom i landet hittar man bristande täckning till och med nästan inne i storstäderna, längs motorvägar och viktiga järnvägslinjer.

Att läget är så dåligt hänger bland annat ihop med felaktiga politiska beslut, bristande politisk vilja och delvis brist på konkurrens.

I tidningen Der Spiegel skriver den på digitaliseringsfrågor specialiserade kolumnisten Sascha Lobo om lobbyverksamhet som gränsar till korruption och om att de tyska politikerna flera gånger har gjort ödesdigra fel i prioriteringarna.

I tider när staten borde ha hållit i trådarna har man i stället gått in för att ge marknaden och telekombolagen fria händer och vice versa.

De krav man från politikerhåll har ställt på telekombolagen har enligt Lobo också ofta varit mer en lovligt slappa.

Härtill kommer också en åtminstone delvis motsträvig befolkning. I synnerhet bland äldre tyskar slog mobiltelefonin aldrig igenom, så som den gjorde i till exempel Finland.

Att resa en mobilmast betyder oftast en flera år lång byråkratisk process och bygget kan mycket väl i vilket fall som helst komma att stoppas av protesterande invånare, som inte vill ha någon mast i närheten av var de bor.

John Zitzmann framför masten som inte löste mobilproblemen i Etzelwang
Bildtext John Zitzmann framför masten som inte löste mobilproblemen i Etzelwang
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Masten som inte löste problemet

I byn Etzelwang protesterade man ändå inte mot masten som ställdes upp för några år sedan. Problemet är bara att den inte löste några problem.

– Masten, ja. Då den ställdes upp var förväntningarna höga att det naturligtvis också sätts upp en basstation för mobilnätet, men det visade sig att masten bara skulle användas för polisens kommunikation.

– Det känns lite ofattbart och vi har aldrig riktigt fått någon förklaring varför det blev så här, säger John Zitzmann.

Största delen av dem som bor i byn är äldre och enligt Zitzmann säger många att de inte behöver något bättre mobilnät - eller något nät överhuvudtaget.

– För oss yngre, som har växt upp med mobiltelefoner är situationen förstås en helt annan. Rör man sig ute på byn och vill få tag på någon, så är det i dagens läge helt omöjligt.

”Jag undrar om en miljard räcker”

– Vi står under tidspress i internationell jämförelse, konstaterade trafikminister Andreas Scheuer när den tyska regeringen i mitten av november slog fast att man nu ska satsa en miljard euro på att täppa till luckorna.

Staten ska bland annat hoppa in för att bygga mobilmaster där sådana fortfarande saknas.

Med en app på telefonen kan vem som helst nu rapportera om var det inte finns någon täckning. Något som också John Zitzmann i dag passar på att göra för det egna hemmet.

– Förhoppningarna är förstås stora, men samtidigt så har jag nog svårt att se att den här miljarden kommer att räcka till.

– Bara här i närområdet har vi så stora problem att man inte ens vågar tänka vad det innebär för satsningar med tanke på hela landet. Det är i alla fall bra att man har insett att något behöver göras, säger Zitzmann.

Han förväntar sig inget 5G-nät eller ens 4G, men nog sådana förhållanden att man inte hinner dricka en kopp kaffe medan man öppnar en webbsida.

– 5G må vara skönt och fint. Men ur vår synvinkel är det lite synd att det nu satsas på något helt nytt innan vi ens har det grundläggande i skick. Det blir igen endast storstäderna som drar nytta av det nya, i resten av landet får man klara sig så gott det går.

– Jag kan bara jämföra med Sverige där jag var på semester. Där hade jag perfekt täckning också långt ute i skogen, säger John Zitzmann.

Diskussion om artikeln