Andra gången gillt då Kaskö röstade nej till en fusion med Närpes? – jurist utesluter inte framtida besvär
De grönas Erkki Nykänens tomma stol avgjorde fusionsfrågan redan innan mötet började. Ska man som förtroendevald vara borta från ett möte måste man ha en giltig orsak, säger juristen och Kommunförbundets svenska direktör Ida Sulin.
De grönas Erkki Nykänens tomma stol avgjorde fusionsfrågan redan innan mötet började.
Det blev ytterligare ett dramatiskt möte i Kaskö då stadsfullmäktige för andra gången skulle ta ställning till en fusion med Närpes. Politikerna i Kaskö är ytterst splittrade i frågan. Förra gången blev det ett nej med rösterna 9-8 efter att två politiker röstades ut som jäviga.
Kommunförbundet gick efter det ut med ett utlåtande om att ingen av politikerna kan anses jäviga. Stadsstyrelsen valde därför att kasta bollen tillbaka till stadsfullmäktige.
Fullmäktigeordförandes röst avgjorde
Innan mötet var det mycket som tydde på att det den här gången skulle bli ett ja till en fusion med Närpes. Nio av politikerna var för en fusion och åtta emot.
Fusionsförespråkarna tappade sitt försprång då De grönas Erkki Nykänen valde att inte delta i tisdagens möte. Nykänen röstade förra gången ja till en fusion.
De grönas Erkki Nykänen vill inte ställa upp på en intervju då Yle Österbotten når honom efter fullmäktiges beslut.
Han säger ändå att han valde att inte delta efter att de blev klart att majoriteten av De gröna i Kaskö inte ville se en fusion med Närpes. Själv hade Nykänen tänkt rösta ja till en fusion.
Han bekräftar också att han tänker lämna politiken och avsäga sig alla förtroendeuppdrag.
- Jag är 75 år fyllda och trött på att man inom politiken aldrig kan fatta beslut Jag tror det är dags att jag pensionerar mig nu, säger Nykänen.
Nykänens frånvaro gjorde att åtta av ledamöterna röstade för en fusion och åtta röstade emot en fusion. Fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) är emot en fusion och hans röst avgjorde därmed frågan.
Så här röstade fullmäktigeledamöterna i Kaskö
Jurist: att vara borta utan giltig orsak kan leda till besvär
Yle Österbotten ringde upp jurist Ida Sulin som är Kommunförbundets svenska direktör för att fråga om en fullmäktigeledamot på det här sättet kan välja att inte delta i ett möte.
- Man är förtroendevald så länge man inte har beviljats avsked från sina uppgifter. Då ska man utföra de uppdrag man har blivit vald till. Det innebär att man ska vara med på mötet så länge man inte har giltiga skäl att vara borta.
Vad är ett giltigt skäl?
- Giltiga skäl är till exempel att man blir sjuk eller att man är på resa eller att man är jävig i en fråga.
Kan man vara borta från ett möte i protest?
- En protest är inte en giltig orsak att vara borta från mötet.
Enligt Sulin skulle det ändå inte vara första gången det händer att ledamöter inte dyker upp för att det vill protestera.
- Det finns fall där hela fullmäktigegrupper vägrat delta i beslutsfattande på grund av att man varit av väldigt olika åsikter i en frågan.
Vad händer om en ledamot inte dyker upp?
- Då kallas en ersättare in men med kort varsel kan det vara svårt. Fullmäktige är beslutfört också om en ledamot är borta.
Sulin känner inte till tillräckligt med detaljer för att kommentera om ledamot Erkki Nykänen hade en giltig orsak eller inte att vara borta. Hon utesluter inte att det kan leda till bevär.
- Det finns exempel där någon varit borta utan giltig orsak där domstolen senare tolkat det som att fullmäktige inte var beslutfört. Hur det är i det här fallet kan jag inte kommentera, säger Sulin.
Artikeln uppdaterad 11.12.2019 klockan 5.29 med Erkki Nykänens kommentar.