Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bougainville har röstat för självständighet från Papua Nya Guinea

Från 2019
Uppdaterad 11.12.2019 10:29.
På bilden syns hur människor köar till en röstningslokal i Buka, Bougainville.
Bildtext Det var långa köer på flera håll då invånarna i Bougainville hade möjlighet att lägga sin röst i den efterlängtade folkomröstningen om självständighet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det lilla ösamhället Bougainville öster om Papua Nya Guinea har röstat för att bli självständigt och bli världens nyaste land.

Det var nästan 98 procent av de kring 180 000 registrerade rösterna i Bougainville som sade ja till att bli en egen stat. Det enligt resultatet i folkomröstningen om självständighet som offentliggjordes i dag.

Invånarna fick välja mellan att rösta för full självständighet eller utökad autonomi från Papua Nya Guinea.

Folkomröstningens resultat är inte bindande och resultatet måste ännu godkännas av Papua Nya Guineas parlament. Det är inte givet att parlamentet godkänner ett självständigt Bougainville och det kan ta flera år innan ögruppen kan bli en egen stat.

Resultatet ses som ett viktigt steg för landets utveckling för den långa fredsprocess som avslutades 2001 och som var slutet på ett svårt självständighetsuppror där minst 15 000 personer dog, vilket motsvarar 10 procent av Bougainvilles dåvarande befolkning.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln