Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny lag vill skydda växter från skadegörare - snart får man inte ta in ens en apelsin från länder utanför EU

Från 2019
Uppdaterad 11.12.2019 12:31.
Apelsin.
Bildtext Utan sundhetscertifikat får apelsiner inte tas in i landet från länder utanför EU.

På lördag träder en lag i kraft som förbjuder resenärer att ta med sig livsmedel från länder utanför EU. Avsikten är att skydda växter i Finland från skadegörare.

I fortsättningen får alltså inte ens ett äpple eller en apelsin föras in från länder utanför EU om man inte har ett sundhetscertifikat. Det gäller också näthandel.

Sundhetscertifikat behövs för:

  • plantor, krukväxter, grönväxter
  • sticklingar, grenar, knölar, rhizom och motsvarande
  • förökningsmaterial
  • fröer avsedda för sådd
  • snittblommor och -grenar
  • färska frukter, bär, grönsaker och rotfrukter

Banan, ananas, durian, dadlar och kokos behöver inte sundhetscertifikat eftersom det inte beträffande dem finns någon risk.

- Det är ändå nästan omöjligt för en privatperson att få ett sundhetscertifikat och därför är det i praktiken omöjligt att föra in färska frukter, bär och grönsaker från områden utanför EU, konstaterar tullöverinspektören Tiia Sulander-Seppänen.

Enligt Sulander-Seppänen lönar det sig för resenärer att tänka på ett nytt sätt när det gäller att föra in varor.

- En del resenärer är väl medvetna om att man inte får föra in några mjölk- och köttprodukter till Finland från länder utanför EU - och nu utvidgas begränsningen till att omfatta också bär, frukter och grönsaker.

Tullen övervakar införseln vid gränsövergångarna. Den som frivilligt överlåter införda förbjudna produkter får inget straff. Däremot blir det straffbart om man flera gånger bryter mot importförbudet.

Förbjudna växter och växtprodukter kan lämnas i sopkärl vid gränsövergångarna vid östgränsen. På flygplatserna kan de lämnas till tulltjänstemännen.

Diskussion om artikeln