Vulkanforskare: "Vulkanutbrott har inte blivit vanligare, trots att det kan verka så"
Det var på måndagen strax efter klockan två på eftermiddagen som vulkanen Whakaari, som kallas för Nya Zeelands aktivaste vulkan, fick ett utbrott.
Vulkanen är belägen på ön White Island, som är ett av Nya Zeelands populäraste turistmål. Vid tidpunkten för vulkanutbrottet så befann sig 47 turister på ön. Sex av dem har avlidit och åtta personer saknas ännu på onsdagen.
Räddningsarbetet har ytterligare försvårats av att vulkanen har visat fortsatta tecken på aktivitet vilket har lett till att letandet efter de åtta saknade personerna har pausats.
Under onsdagen så har vulkanen sprutat ur sig rök och lera och räddningspersonal har inte kunnat gå i land på ön, dels på grund av askan och dels till följd av risken för nya utbrott.
Vulkaner är oförutsägbara
Nya Zeeländska myndigheter hade innan utbrottet gått ut med information om den ökade vulkanaktiviteten, men de ansåg inte att det fanns orsak att stoppa turister från att åka dit.
Under 2000-talet har vulkanen haft flera mindre utbrott som inte har orsakat någon skada. Senast Whakaari hade ett utbrott var 2016 och senast vulkanens utbrott krävde dödsoffer var 1914.
Enligt Paavo Nikkola som doktorerar i geologi vid Islands universitet och Helsingfors universitet är det svårt att förutse när och var ett vulkanutbrott kommer att ske.
Men det finns också stora skillnader mellan vulkaner och vissa vulkaner kan visa tydliga tecken på att ett utbrott kommer att ske, poängterar han.
– Vulkanutbrott kan förutses exempelvis med hjälp av gas- och seismologiska mätningar eller genom att undersöka hur jordplattorna rör sig eller om det ryker ur marken. Jordbävningar kan också vara ett rätt säkert tecken på att magma rör sig under jordytan och vill komma upp, berättar Nikkola.
Eller så sker det som i Nya Zeeland, att vulkanen får ett plötsligt utbrott. Fast det hade noterats ökad vulkanisk aktivitet kom utbrottet som en överraskning.
Eftersom Whakaari är den aktivaste vulkanen i Nya Zeeland har den regelbundet små utbrott som Nikkola jämför med nysningar. Kanske var det just därför svårt att förutse att det var ett större utbrott på väg, tror han. Måndagens utbrott var kort och intensivt.
– Det var som en aggressiv nysning som orsakade ett 3 700 meter högt askmoln, säger han.
Ovanligt att turister skadas i vulkanutbrott
Eftersom White Island är en obebodd ö drabbades inga lokala invånare, utan enbart turister och turistguider. Vid tiden för utbrottet befann sig utöver inhemska turister även australienska, amerikanska, brittiska, tyska, kinesiska och malesiska turister på vulkanön.
Att det är turister som skadas eller mister livet i ett vulkanutbrott är väldigt ovanligt berättar Paavo Nikkola. Han kommer inte på något annat vulkanutbrott som krävt turiste som dödsoffer.
– Det vanligaste i händelse av ett vulkanutbrott är att det är de som är bosatta i närheten av vulkanen som skadas eller mister livet, berättar han.
Detta gör inte att människor skräms av att bo i närheten av en aktiv vulkan, snarare tvärtom. Folk har alltid bott i närheten av vulkaner och det är fortfarande vanligt att man gör det då det finns flera fördelar med att bo i närheten av en vulkan.
Har antalet vulkanutbrott ökat?
Den senaste tiden så har det med jämna mellanrum rapporterats om vulkanutbrott som orsakat skada på bebyggelse och i värsta fall krävt dödsoffer.
De vulkanutbrott som når allmänhetens ögon och öron är tyvärr de utbrott som på något vis är dramatiska eller som drabbar bebyggelse, konstaterar Nikkola.
– Just nu sker det 45 vulkanutbrott runtom i världen som inte orsakar någon skada och därför inte heller når allmänhetens vetskap, säger han.
Det flesta vulkaner är belägna långt bort från bebodda områden, exempelvis i Alaska eller i Rysslands mest avlägsna områden.
– Flest vulkanutbrott sker ändå under vatten och dessa är svåra även för forskare att få vetskap om. Flera av vulkanutbrotten under vatten vet vi ingenting om, säger Nikkola.
Efter den senaste tidens vulkanutbrott på Hawaii, Indonesien, Sicilien och nu måndagens utbrott i Nya Zeeland så förstår Nikkola att det kan verka som om att vulkanutbrott har ökat, men så är inte fallet.
– Det har inte skett någon ökning i antalet vulkanutbrott sedan man började dokumentera vulkanisk aktivitet. Att vulkaner i närheten av bebyggelse har haft flera större utbrott är bara olyckliga sammanträffanden, säger han.
Han poängterar ändå att den senaste tidens vulkanutbrott sällan har krävt dödsoffer.
Vulkanturism innebär alltid risker
Vulkanturism blir allt vanligare i flera delar av världen och vulkanen Whakaari är inget undantag. Årligen lockar vulkanen fler än 10 000 besökare.
Att besöka aktiva vulkaner innebär alltid en risk, men det är väldigt ovanligt att turister skadas i samband med att de besöker vulkaner.
Efter måndagens utbrott på White Island så har man nu börjat ifrågasätta hur säkert det är att besöka vulkanön. Enligt vissa har det bara varit en tidsfråga innan en katastrof skulle inträffa.
Under tisdagen cirkulerade det uppgifter om att polisen hade inlett en brottsutredning för att undersöka omständigheterna kring katastrofen. Något som senare togs tillbaka då den nyzeeländska polisen ansåg att det var för tidigt för det.
