Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Serien The Crown: Vad är sant, vad är påhitt? Vi faktagranskar 9 påståenden

Från 2019
Uppdaterad 23.12.2019 14:17.
Olivia Colman som spelar drottning Elizabeth sitter i en antik soffa i en vacker salong med två av sina Corgis intill sig.
Bildtext Den tredje säsongen av TV-serien The Crown går in på drottning Elizabeths (Olivia Colman) politiska gärning och kungafamiljens privatliv, och ger ny fart åt gamla rykten. Hur mycket av det stämmer egentligen?
Bild: Sophie Mutevelian / Netflix

Många har redan slukat den senaste säsongen av Netflix-serien The Crown. Men varje avsnitt väcker frågor om vad som är historiska fakta och vad som är serieskaparnas påhitt. Kan vi lita på att allt vi ser i The Crown faktiskt gick till som det framställs i serien?

Den här artikeln publicerades första gången den 1 december på nrk.no. Läs den ursprungliga artikeln av Sunniva Tillson på NRK här. Översättning till svenska av Lasse Garoff.

Journalisten och författaren Inger Merete Hobbelstad, som nyligen givit ut en bok om Drottning Elizabeths liv och har ingående kunskap om det brittiska kungahuset, hjälper oss skilja fakta från fiktion i serien.

Drottning Elizabeth II i grön klänning sitter på en soffa med en av sina hundar, en welch corgi pembroke, i famnen.
Bildtext Hur mycket av The Crowns påståenden om drottning Elizabeth II:s vänsterprassel, syskonavund, känslolöshet och livskriser går egentligen att lita på?
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

1. Syskonavund

I serien präglas förhållandet mellan drottning Elizabeth och hennes lillasyster prinsessan Margaret av avund.

I en tillbakablick försöker en ung Margaret övertala faderns privatsekreterare om att låta henne bli drottning istället för storasystern.

Hon får blankt nej men Margarets längtan att få vara nummer ett i familjen återkommer gång på gång i serien.

Här menar Hobbelstad att serieskaparna har tagit sig konstnärliga friheter.

– Inget tyder på att prinsessan Margaret ville bli drottning. Det vi vet med säkerhet är att hon upplevde sin mellanroll som väldigt svår. Hon var tillräckligt kunglig för att det skulle påverka hennes livsval, som att hon inte fick gifta sig med den frånskilde Peter Townsend, men inte så kunglig att hon hade fått något att fylla sina dagar med, säger Hobbelstad.

Slutsats: Fiktion

2. Livskriser

Både drottningen och hennes man hertigen av Edinburgh går igenom något som kan beskrivas som livskriser under de år som skildras i serien.

En man i svart överrock står framför ett stort ljust kyrkfönster i en gotisk katedral.
Bildtext Prins Philip (spelad av Tobias Menzies) upplevde en livskris som ledde till att han hittade tillbaka till sin kristna tro.
Bild: Des Willie / Netflix

Drottning Elizabeth genomgår en ålderskris och i en scen tvivlar hon också på vad hon egentligen har uträttat under sina 25 år som drottning.

Hobbelstad har inte läst något som tyder på att drottningen skulle ha genomgått de här kriserna.

– Men många har ju ett slags melankoliskt förhållande till att åldras, så jag vill inte utesluta det heller, säger Hobbelstad.

Då det gäller hennes man ger serien bilden av att månlandningen 1969 utlyste en medelålderskris hos honom. Hobbelstad menar att det i viss utsträckning är sant.

Enligt Hobbelstad hittade prins Philip tillbaka till sin kristna tro.

Medan Elizabeth var väldigt religiös var prins Philip närmast ateist och uttalat liberal. Vid en tidpunkt återvände han till kristendomen och gjorde försök att förena religion och vetenskap.

Hobbelstad berättar att drottningen blev så glad att hon skrev ett brev till sockenprästen i Windsor som Philip hade brevväxlat med och tackade honom för att hennes äkta make hade återfunnit sin tro.

Slutsats: Delvis sant

3. En känslokall drottning

Ett av avsnitten som fått mest kritik i offentligheten handlar om katastrofen i Aberfan. År 1966 drabbades den sydwalesiska byn Aberfan av en rasolycka som krävde 144 liv. 116 av dem var barn.

Storbritanniens drottning klädd i en röd kappa står på en begravningsplats i ett naturskönt landskap omgiven av svartklädda män.
Bildtext Elizabeth II fick hård kritik för att hon dröjde så länge med att besöka byn Aberfan efter rasolyckan som krävde 144 liv.
Bild: Des Willie / Netflix

Episoden framställer det som att drottningen, som fick massiv kritik för att hon besökte byn först en vecka efter olyckan, låtsas gråta efter att ha mött de avlidnas föräldrar och släktingar.

Är drottningen verkligen så känslokall?

– Det gillade jag inte, säger Hobbelstad.

– Det finns inget som tyder på att hon låtsades gråta. Personer som talade med henne under besöket har sagt att de upplevde henne som deltagande och att hon framstod som någon som själv var mor och kunde förstå tragedin, säger hon.

Hobbelstad understryker att drottningen nog kritiserades för att hon väntade så länge med att besöka olycksplatsen, vilket hon efteråt har ångrat djupt.

– Det blev ett exempel på att hon saknade en känsla för det deltagande som förväntades av en monark efter en katastrof.

Slutsats: Fiktion

4. Prinsen av Wales

En ny karaktär som presenteras i denna säsong är drottningens äldste son och Storbritanniens kommande kung, prins Charles.

En ung man i hermelinpäls och en gyllne krona står på ett podium framför en mikrofon. I bakgrunden syns en festklädd publik.
Bildtext I serien orsakar prins Charles (Josh O'Connor) bestörtning då han uttrycker ett starkt stöd för walesarna i sitt installationstal som prinsen av Wales.
Bild: Des Willie / Netflix

I serien skickas prins Charles till Wales på nio veckor för att lära sig språket och landets historia. Han får privatlektioner av den walesiske nationalisten Edward Millward och de utvecklar ett nära förhållande.

Inför den påföljande ceremonin där Charles utnämndes till Prince of Wales påstår serien att han skrev delar av talet själv och i det uttryckte ett starkt stöd för det walesiska folket.

Enligt Hobbelstad utnyttjades Charles som en bricka i ett politiskt spel då han skickades till Wales.

Premiärminister Wilson som hade tappat väljare i Wales och var den som föreslog att ceremonin skulle arrangeras på Caernarfon Castle.

Även om talet i verkligheten knappast var lika kontroversiellt som det framställs i serien menar Hobbelstad att prinsen verkligen hyste sympatier för walesarna.

Prins Charles i juli 1969
Bildtext Även i verkligheten uttryckte prins Charles sympatier för Wales och walesarna. Trots oroligheter under ceremonin då han installerades som prinsen av Wales trodde han på dialog med de nationalistiska krafterna.

– Prins Charles brev uttrycker en optimistisk tro på att en dialog med de nationalistiska krafterna i Wales är möjlig ifall man möter dem med ett öppet sinne.

Det förekom stora demonstrationer under prinsens installation och bomber kunde höras explodera under hela dagen. Prinsen utsattes för verklig fara då han reste dit.

Drottning Elizabeth fick en en stressreaktion efter installationen och sjukskrevs i sex dagar, enligt Hobbelstad.

Slutsats: Sant

5. Charles och Camilla

Publiken väntade med stor spänning på att se hur serien skulle skildra kärlekshistorien mellan prins Charles och Camilla Parker Bowles.

En ung man och en ung kvinna som ler mot varandra står i profil mot ett ljust fönster i bakgrunden.
Bildtext Hovets äldre kungligheter höll prins Charles och Camilla Parker Bowles isär, hävdar den tredje säsongen av The Crown.
Bild: Des Willie / Netflix

I Storbritannien har det länge gått rykten om att kungahuset ingrep för att skilja de unga älskande åt.

Serien väljer att framställa de här ryktena som sanning och hävdar till och med att Charles äldre släktingar gaddade ihop sig för att skicka iväg Charles på uppdrag i flottan.

Dessutom får vi se hur Charles yngre syster prinsessan Anne inleder ett förhållande med Camilla Parker Bowles expojkvän och blivande man Andrew Parker Bowles.

Hur mycket av det här stämmer?

Prins Charles och Camilla Parker Bowles träffas under en polomatch i juli 1975.
Bildtext I verkligheten var förhållandet mellan prins Charles och Camilla inledningsvis ganska struligt och Camilla var inte särskilt förälskad i honom, menar Inger Merete Hobbelstad.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Enligt Hobbelstad stämmer det att Anne och Andrew sällskapade en kort tid, troligen strax innan Camilla och Charles inledde sitt förhållande.

Men det stämmer inte att Charles skickades till flottan för att man ville göra slut på förhållandet.

Hobbelstad menar att Camilla knappast var så förälskad i Charles på den tiden. Däremot var hon väldigt förälskad i Andrew Parker Bowles.

Enligt Hobbelstad kan Camilla ha raggat upp Charles för att hämnas på Andrew, vilket också skildras i serien. Camilla och Charles hittade tillbaka till varandra först några år senare.

Slutsats: Delvis sant

6. Philips förhållande till sin mor

En av de mer speciella karaktärerna i denna säsong är prins Philips mamma, prinsessan Alice av Danmark och Grekland.

Närbild av en man i smoking. I bakgrunden en vit vägg med förgylld panel.
Bildtext Prins Philip (Tobias Menzies) hade i själva verket ett ganska bra förhållande med sin mamma, prinsessan Alice av Danmark och Grekland.
Bild: Des Willie / Netflix

Prinsessan Alice levde ett tillbakadraget liv på ett grekiskt kloster tills kungafamiljen lät hämta henne till Buckingham Palace under militärkuppen i Grekland 1967.

I serien har prins Philip ett ansträngt förhållande till sin mor och Elizabeth är tvungen att övertala honom att låta henne bo hos dem. Mor och son skulle ha försonats efter att Alice berättade om sitt liv i en intervju med en ung reporter.

I verkligheten fanns ingen sådan reporter och mor och son hade ett relativt bra förhållande.

– Jag har inte sett några tecken på att Philip skulle ha motsatt sig att hans mor bodde hos dem. När Alice hade flyttat in hade de däremot häftiga diskussioner, men mest log de andra familjemedlemmarna bara åt att de var så lika varandra, säger Inger Merete Hobbelstad.

Hon tillägger att förhållandet naturligtvis präglades av att modern blev tvångsinlagd då Philip var väldigt liten. Under många års tid fick de i stort sett inte se varandra.

Slutsats: Fiktion

7. Upproriska Anne

Drottningens enda dotter skildras i The Crown som en upprorisk och tuff ung dam. I seriens prövar hon gång på gång gränserna gentemot de andra i kungafamiljen.

Men hur rebellisk var hon egentligen?

En ung kvinna i röd tröja står framför ett fönster med vita gardiner.
Bildtext Prinsessan Anne, som hade ett svårt förhållande med medierna, spelas i The Crown av Erin Doherty.
Bild: Des Willie / Netflix

Hobbelstad menar att hon hade ett bra förhållande till sina föräldrar. Mest var det pressen som hon gjorde uppror mot.

– Hon har haft ett väldigt svårt förhållande till pressen och var en kontroversiell profil. Om hon tyckte att journalister trängde sig på eller ställde dumma frågor så uttryckte hon det öppet.

Prinsessan fick enligt Hobbelstad också mycket kritik som hon måste ha upplevt som sårande.

– Då hon var tonåring skrev en damtidning att hon var för tjock och att drottningen borde sätta henne på en bantningskur, berättar hon.

Slutsats: Delvis sant

8. Margarets otrohet

The Crown gör många antydningar om att kungafamiljens medlemmar har utomäktenskapliga förhållanden.

En festklädd kvinna i en dunkel salong lutar sig fram mot en sittande man.
Bildtext Prinsessan Margarets (spelad av Helena Bonham Carter i The Crowns tredje säsong) vänsterprassel ledde verkligen till att hennes äktenskap sprack.
Bild: Des Willie / Netflix

Serien blåser bland annat liv i de urgamla ryktena om att drottningen skulle ha haft ett förhållande med chefen för sitt kapplöpningsstall Lord Porchester. Dessa rykten avvisades senast här om veckan av hovets tidigare pressekreterare Dickie Arbiter.

Ett förhållande som däremot har en grund i verkligheten är prinsessan Margarets förhållande med den sjutton år yngre Roddy Llewellin.

– I stora drag är det helt riktigt, berättar Hobbelstad.

– Margarets förhållande med Llewellyn var den utlösande faktorn till att äktenskapet mellan Margaret och fotografen Anthony Armstrong-Jones gick i kras.

Hobbelstad berättar att Margaret, som det skildras i serien, tog en överdos av sömnmedel efter att Llewellyn verkade ha lämnat henne. Hovdamerna tvingades hålla ett öga på prinsessan dygnet runt.

Slutsats: Sant

9. Drottningens tvivel

I säsongens sista avsnitt möter vi en sårbar drottning som snart ska fira 25 år som regent.

En medelålders kvinna med pärlörhängen i profil mot en mörk bakgrund.
Bildtext I verkligheten finns det inget som tyder på att drottning Elizabeth skulle ha tvivlat på sin roll eller sin nytta som regent.
Bild: Sophie Mutevelian / Netflix

I ett förtroligt samtal med sin syster Margaret uttrycker hon tvivel om vad hon egentligen har uträttat under sina år på tronen.
Hobbelstad har inte uppfattningen att drottningen tvivlat på sin roll.

– Det som stämmer är att drottningen ibland har känt av att hon har fått väldigt lite utbildning och att hon har känt sig osäker då hon träffat intellektuella eller högt meriterade gäster. Ibland har hon också koketterat med sin begränsade skolgång för att få nervösa gäster att slappna av, säger Inger Merete Hobbelstad.

Slutsats: Fiktion