Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greta Thunberg på klimatmöte: "I stället för att visa ledarskap försöker länder hitta kryphål" – Time utsåg Thunberg till årets person

Från 2019
Greta Thunberg kritiserar rika länder och företag på klimatmötet i Madrid - Spela upp på Arenan

I sitt tal på klimatmötet i Madrid kritiserade Greta Thunberg i synnerhet rika länder och företag för att inte ta sitt ansvar i kampen mot klimatförändringen.

– Klimatmötet borde fokusera på att hitta helhetslösningar. I stället har det förvandlats till ett tillfälle för länder att förhandla om kryphål och undvika att höja sin ambitionsnivå, sa Greta Thunberg på FN:s klimatmöte i Madrid.

Thunberg efterlyser konkreta åtgärder i stället för tomma ord.

– Den största hotet är inte passivitet. Den största faran ligger i då politiker och vd:ar ger skenet av att de gör något medan ingenting i själva verket händer utom finurlig bokföring och kreativ pr.

FN:s klimatmöte i Madrid inleddes i början av förra veckan. Närmare 200 länder försöker komma överens om de sista frågetecknen i reglerna för Parisavtalet, det vill säga hur världens koldioxidutsläpp ska minskas.

Thunberg har på kort tid blivit en av klimatrörelsens mest synliga profiler. Ytterligare ett bevis på det är att den amerikanska tidskriften Time på onsdagen utsåg henne till årets person.