Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Biträdande JO kritiserar Skatteförvaltningen - inte okej att tvingas köa stående i en och en halv timme, ibland svarar ingen i telefonen

Från 2019
Uppdaterad 11.12.2019 17:23.
Dörren till en skattebyrå.
Bildtext Skatteförvaltningen har stängt flera byråer.
Bild: Axel Nurmio / Yle

Riksdagens biträdande Justitieombudsman, BJO kritiserar skattemyndighetens kundtjänst. Det har förekommit att ingen svarar i telefonen och i Seinäjoki fick kunderna i fjol köa i och en halv timme utan att få sitta, skriver BJO i ett pressmeddelande.

Två klagomål lämnades in i fjol om skattemyndighetens kund- och telefontjänst.

Det ena klagomålet gäller främst tre dagar i december i fjol. Enligt BJO blev då största delen av Skatteförvaltningens kunder helt utan service eller rådgivning eftersom tjänstemännen inte hann svara i telefonen.

Tjänstemännen hann svara bara på omkring 30 eller 40 procent av inkommande samtal. Till exempel den 27 och 28 december i fjol blev 200 samtal obesvarade, skriver BJO i ett pressmeddelande.

Skattebyrån i Seinäjoki får bannor

Det andra klagomålet gällde skattebyrån i Seinäjoki.

Enligt klagomålet fanns det då en kö på 30 personer, men bara två tjänstemän som betjänade.

Enligt BJO:s utredning betjänade skattebyrån i Seinäjoki den dagen sammanlagt 119 kunder och väntetiden var i medeltid en timme och 33 minuter.

- En väntetid på en och en halv timme är orimlig och innebär ett reellt hinder för att få service. Bland dem som köade fanns också äldre personer, men inte ens för dem fanns sittplatser, skriver BJO.

BJO: Telefonservicen fortfarande viktig

Eftersom Skatteförvaltningens serviceplatser märkbart har minskat är telefonservicen en viktig del av betjäningen, påpekar BJO.

Det räcker inte att den elektroniska servicen har utvecklats och utökats eftersom många kunder inte vill eller kan använda den.

BJO fäste också uppmärksamhet vid att det årligen sker flera förändringar i Skatteförvaltningens verksamhet. Också det leder till att behovet av rådgivning ökar.