Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aung San Suu Kyi förnekar folkmord på rohingyer – säger att det är fråga om en jakt på terrorister

Från 2019
Aung San suu Kyi i internationella domstolen i Haag
Bildtext Aung San Suu Kyi förnekar att Myanmars militär begått övergrepp mot minoritetsfolket rohingyerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Myanmars ledare Aung San Suu Kyi har inlett sitt lands försvar mot folkmordsanklagelserna i internationella domstolen ICJ i Haag.

Fredspristagaren Suu Kyi sade i domstolen att anklagelserna om att minoritetsfolket rohingya utsätts för folkmord är ogrundade och falska.

Enligt henne var massflykten till Bangladesh en olycklig följd av strider mellan regeringsstyrkor och rohingya-rebeller.

– Det som har hänt, och sker, är en jakt på terrorister och strider mellan väpnade grupper och Myanmars militär, sa Suu Kyi till de 17 domarna i ICJ.

Den tidigare människorättsikonen Suu Kyi förnekade att soldater mördat, torterat och våldtagit civila samt bränt ned rohingyernas byar i regionen Rakhine under 2017.

Över 700 000 personer flydde till Bangladesh undan våldet. Tusentals civila dödades under statsterrorn.

Grövsta möjliga brott

En omfattande FN-rapport har slagit fast att Myanmars militär begått ”grövsta möjliga brott mot internationell rätt”.

Utredarna rekommenderade också att folkmordsåtal väcks mot ledande officerare. Hittills har ingen domstol tagit upp anklagelserna.

Suu Kyi medgav att det är möjligt att militären i vissa fall kan ha använt mer våld än nödvändigt och att civila kan ha omkommit. Hon försäkrade att alla soldater som begått förbrytelser kommer att straffas.

– Med tanke på omständigheterna, kan den enda hypotesen inte vara att avsikten var folkmord. Kan avsikten vara folkmord om staten aktivt utreder, åtalar och bestraffar soldater och officerare som anklagas för brott, sa Suu Kyi.

I fjol dömde Myanmar sju soldater till tio års straffarbete för en massaker på tio män och pojkar i byn Inn din. Soldaterna frigavs efter att ha avtjänat under ett år av sina straff.

Rörde inte en min

Under tisdagen lyssnade Suu Kyi på timmar av vittnesmål om övergrepp, tortyr och våldtäkter utan att röra en min.

Rätten fick också ett foto på en leende Suu Kyi tillsammans med Myanmars ledande militärer. Enligt Gambia som driver åtalet mot Myanmar är fotot ett bevis på att Suu Kyi har nära band till militären.

Suu Kyi kom till makten 2016 efter att ha vunnit en jordskredsseger i landets parlamentsval. Före det hade hon kämpat mot landets militärstyre i årtionden.

Myanmars grundlag ger militären stort inflytande över politiken och Suu Kyi samregerar i praktiken med officerarna.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln