Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pekka Haavisto: Jag känner inte till att några personer är på väg från al-Hol

Från 2019
Uppdaterad 11.12.2019 16:42.
Pekka Haavisto
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto håller presskonferens igen för att förklara de senaste vändningarna i frågan om finländarna i al-Hol.
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) ger fortfarande inte några klara besked om vilka planer Finland har för IS-kvinnorna och barnen i al-Hol i Syrien.

På en presskonferens på onsdagseftermiddagen fortsatte han upprepa det han tidigare har sagt.

I lägret al-Hol i norra Syrien finns omkring tio finländska kvinnor och ungefär trettio barn.

En tvistefråga har varit om barnen kan hämtas hem utan sina mammor eller inte. De kurdiska myndigheterna har meddelat att de inte går med på att överlåta endast barnen.

- Det är klart att barnens mammor har gjort fel som åkte i väg, men barnen är oskyldiga. Barnen är i stor fara i lägret. Det är ändå inte problemfritt att hjälpa barnen, sa Haavisto under presskonferensen.

Haavistos svar på journalisternas frågor är ofta undvikande. Han hänvisar flera gånger till att han inte kan bekräfta dokument som är hemliga.

Haavisto bekräftar inte om några personer är på väg från al-Hol

Yle Uutisets redaktion har sett ett detaljerat dokument från Utrikesministeriet. Dokumentet visar att Utrikesministeriets mål har varit att hämta hem finländarna från al-Hol med charterflyg den här veckan.

Haavisto bekräftar ändå inte om några personer från al-Hol skulle vara på väg till Finland den här veckan. Han säger att han som utrikesminister är den som först borde få veta om saken, ifall någon operation är på gång.

- Jag känner inte till att några personer är på väg från al-Hol, säger Haavisto.

Haavisto vill inte heller ta ställning till om regeringen borde fatta ett politiskt beslut om finländarna i al-Hol. Då presskonferensen inleds poängterar Haavisto att han endast talar i egenskap av utrikesminister, inte som hela regeringen.

Regeringen ger utförligare svar på tisdag

Pekka Haavisto höll en presskonferens om frågorna kring al-Hol också för en dryg vecka sedan. I dag berättar han i stort sett inget nytt, utan upprepar det han har sagt tidigare.

Pekka Haavisto har anklagats för att leda Utrikesministeriet med rädsla, och för att på ett olämpligt sätt ha överfört uppgifter från en tjänsteman till en annan.

De fyra oppositionspartierna Sannfinländarna, Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse nu skrev på onsdagen under en interpellation där de vill att regeringen och utrikesminister Pekka Haavisto förklarar sig.

Oppositionen vill framför allt ha svar på ifall de familjer som befinner sig i al-Hol ska återlämnas till Finland, huruvida Haavisto talat sanning och ifall han gjort sig skyldig till tjänstebrott.

Regeringen ska svara på interpellationen på tisdag nästa vecka.

Diskussion om artikeln