Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Staten förutspår att Kaskös pengar äts upp inom några år – Förvaltningsdirektör: Min uppskattning är att det stämmer

Från 2019
En medelålders kvinna med glasögon och brunt hår. I bakgrunden syns träd i höstskrud.
Bildtext Kaskös förvaltningsdirektör, Margit Kaseva.
Bild: Yle/Juho Teir

Det blev ingen fusion mellan Kaskö och Närpes och nu får Kaskö klara sig som självständig stad trots stora ekonomiska bekymmer. Statsrådets beräkningar tyder på att staden inom några år kan klassas som kriskommun.

Det är välbekant redan vid det här laget att Kaskös ekonomiska situationen inte är den bästa. Förra året visade bokslutet ett minusresultat på 1,4 miljoner euro och i år lär resultatet inte bli bättre.

Dessutom har man budgeterat för ett underskott på en dryg halv miljon euro för nästa år, trots uppsatta mål om att komma nära ett nollresultat.

Det är bekant att läget inte är särskilt bra. Vår kostnadsnivå är för hög i jämförelse med andra kommuner

― Margit Kaseva

Enligt statsrådets beräkningar kommer dessutom trenden att fortsätta så här i flera år framöver med underskott på kring en miljon euro.

Än så länge har staden ett ackumulerat överskott på dryga sex miljoner euro, men enligt statsrådets beräkningar kommer det överskottet snabbt att ätas upp.

- Min uppskattning är att det stämmer. Vår befolkning blir äldre, det krävs mer vård och den befolkningsandelen som jobbar och betalar mera skatt blir mindre, säger förvaltningsdirektören Margit Kaseva.

- Det är bekant att läget inte är särskilt bra. Vår kostnadsnivå är för hög i jämförelse med andra kommuner och där måste vi göra något.

Måste se över sin servicestruktur

Men vad kan man göra? Staden har redan försökt skära ner på kostnaderna för nästa år, men trots det visar budgeten ett underskott på en dryg halv miljon euro. Och håller ens budgeten?

- I det här skedet är det svårt att säga, men det är klart att specialsjukvårdskostnaderna kan stiga utan att vi kan göra något åt det. Om fler barn flyttar till staden, vilket vi förstås hoppas, måste vi kanske anställa flera dagvårdare. På tekniska sidan är det till exempel reparation av byggnader som kan överraska. Vi har ju reparationsskulder, säger Kaseva.

En kvinna med trumpen står framför en videoduk och presenterar dystra ekonomiska siffror.
Bildtext Stadsdirektören Minna Nikander presenterade dystra ekonomiska siffror för Kasköborna i augusti.
Bild: Yle/Juho Teir

Inom sektorn för grundtrygghet ansåg man att det inte fanns nya inbesparingar förutom de redan gjorda att hitta inom ramarna för det nuvarande servicesystemet.

Det vill säga för att minska ytterligare på kostnaderna måste man skära ner på servicen. Det medger även Kaseva.

- Staden måste se över sin servicestruktur. Hurudan service kan vi upprätthålla och vad kan vi producera själva. Naturligtvis är det viktigt att locka företag till Kaskö och inflyttning också till den här fina lilla staden.

Dessutom hoppas man genom samarbetsförhandlingar kunna spara in mellan 10 och 20 årsverken.

- Jag tror inte det är möjligt att lösa problemet enbart med att minska personal. Vi är inte så många anställda.

Hoppas alla kan jobba tillsammans för en bättre framtid

Trots de dystra framtidsutsikterna vill ändå Kaseva tro att man genom att kavla upp ärmarna kan klara sig som självständig stad.

- Jag hoppas på det bästa, säger Kaseva med en djup suck och fortsätter.

- Det är viktigt att man tillsammans planerar och i god anda fortsätter att jobba tillsammans för framtiden. Jag tror det tar en viss tid innan det blir politiskt lite lugnare, men sedan hoppas jag att man kan börja jobba för Kaskös framtid tillsammans.

Diskussion om artikeln