Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Publiken älskar sin lucia, men intresset för att bära ljuskronan är inte lika starkt

Från 2019
Uppdaterad 12.12.2019 11:25.
Åbos lucia 2018 Linnéa Gyllenberg med följe.
Bildtext Åbolucia 2018 Linnéa Gyllenberg med följe.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Det egentliga valet av Åbolucia uteblev i år, eftersom bara två personer anmälts till uppdraget. Anmälningstiden förlängdes först i hopp om att locka fler intresserade, men det kom inga fler anmälningar. Lotten fick därför avgöra och i år är det Sylva Kivikoski som bär luciakronan.

Att uppleva lucia är en viktig tradition för många, men intresset för att ställa upp och vara lucia har det varit lite sämre med.

Situationen i Åbo är inte unik - också i Vasa i år tar man en paus i luciatraditionen, eftersom inga anmälningar kom in. Också förra året fick man in bara en anmälan till uppdraget.

Varför är intresset så svagt? Vi ställde frågan till förra årets Åbolucia, Linnéa Gyllenberg, som också i år kommer att medverka som tärna i luciaensemblen. Också där har frågan diskuterats.

- Jag tror det beror på många olika saker. Inte bara det att intresset skulle vara lågt, utan till exempel tidsbrist. Det är jättevanligt att man har en hobby som tar mycket tid. Flera av mina bekanta jobbar också vid sidan av skolan. Sedan har det också blivit mer press på att man ska prestera bra redan i gymnasiet för kommande studier och därför kan det kännas att det tar för mycket tid.

Linnea Gyllenberg vid Gamla Stortorget i Åbo.
Bildtext För att fylla ut årets luciaensemble kommer Linnéa Gyllenberg att medverka i år igen, men denna gång som tärna..
Bild: Annika Holmbom / Yle

Själv ångrar Linnéa Gyllenberg inte att hon ställde upp som Lucia.

- Det var jätteroligt. Nog var det tungt ibland. Vi hade ju ganska mycket övningar. Och det där med tidiga uppträdanden - jag tycker om att sova länge på morgnarna! Men jag tycker att det var värt det till 100 procent!

Luciaandakten i Domkyrkan var en av de absoluta höjdpunkterna och speciellt besöken på äldreboenden minns hon med värme.

- Jag tycker också själv om att lyssna på julmusik och gillar julstämning. Och så vet man att det gläder andra.

Videoinspelning, intervju och foto

Inför Luciavalet, intervjuades och fotograferades alla kandidater. Dessutom spelades det in en video där alla kandidater fick sjunga sin favoritjulsång. Även om det var nervöst inför inspelningen, tycker Linnéa Gyllenberg att det var ett bra sätt att presentera kandidaterna på.

- Det ska vara mycket fokus på sången och musiken i luciakampanjen. Folk kan ju gå in och lyssna och på basen av sångrösten göra sitt val.

Det som däremot var mindre lyckat var att bilderna som togs i en fotostudio senare retuscherades lite för mycket, berättar Gyllenberg.

- Jag tyckte att jag inte såg ut som mig själv på fotot. Det sade också många bekanta.

Eftersom hon såg bilden först då den tryckts i tidningen, kunde hon inte påpeka det i tid. Men senare bilder som togs blev bättre, tycker hon.

Att det ordnas ett val om vem som ska bli lucia har Gyllenberg inget emot.

- Det är många kandidater, så jag vet inte hur man annars skulle välja.

Det som är bra är att det skrivs om valet i tidningen och att läsarna på det sättet kan lära känna kandidaterna lite närmare.

- En stor del av det här med lucia är att folk som läser tidningen ska få se vem som ställer upp. Där framkommer vad man studerar eller jobbar med, och hobbyer. Det skapar spänning. Och då det blir klart vem som valts, vet de vem de går och ser på den trettonde.

Men visst sätter ett val också en viss prägel på processen, medger Gyllenberg.

- Att det är ett val kan bli stressigt. Vad ska jag säga och hur ska jag välja de rätta orden i tidningen? Men jag tycker det är bra med videorna. Valet ska basera sig på musiken.

Hur man än framställer det så blir det någon slags tävling om popularitet, utseende - vem är en riktig lucia?

Blanka Henriksson

Att lucias popularitet har varierat under olika tider, kan bero på flera faktorer, tror Blanka Henriksson, forskare i folkloristik vid Åbo Akademi.

Men att lucia vanligtvis avgörs genom ett val kan vara något som kan inverka på intresset för att ställa upp.

- Hur man än framställer det så blir det någon slags tävling om popularitet och utseende - vem är en riktig lucia?

Det är många inte intresserade av, tror Henriksson.

- Även om man försöker fokusera på andra kvaliteter så är det en utsatt position att gå med på att bli bedömd av utomstående.

Traditioner är inte oföränderliga

Henriksson påpekar att traditioner som lucia kan vara väldigt känsliga för vad som händer i samhället.

- Vi tror ofta, vi som är med om traditioner, att de är statiska. Så här har vi alltid gjort, så här gjorde vi förra året.

Men traditionerna förändras med samhället. Det återspeglas också i luciatraditionen i dag, som kräver att folk ger av sig själva och sin tid.

- Det är inte bara svårt att få folk att ställa upp som lucia, utan det är överlag svårt att få frivilliga att ställa upp i olika sammanhang.

Blanka Henriksson i Arkens trappa.
Bildtext Det räcker inte med en publik, utan det måste finnas människor som upprätthåller själva traditionen, säger Blanka Henriksson.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Eftersom intresset bland allmänheten fortsättningsvis är stort för lucia, kan det kräva någon form av nytänk, tror Henriksson.

- Det räcker inte bara med en publik, utan det måste också finnas människor som upprätthåller själva traditionen. Vill man ha en tradition kvar måste man fundera hur man ska upprätthålla den.

Blanka Henriksson om Lucia: Det är en utsatt position att bli bedömd av andra

8:56

Diskussion om artikeln