Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps kampanjmöte i Pennsylvania lockade över 10 000 deltagare

Från 2019
Uppdaterad 12.12.2019 02:12.
En bild på massa människor som ropar och håller i plakat där det står "Trump Pence". Plakaten är röda, blåa och vita.
Bildtext Trumpanhängare i Hershey i delstaten Pennsylvania. Kampanjevenemangen har alltsedan Trump inledde sin presidentvalskampanj år 2015 varit en central del av hans politiska profil.
Bild: Andreas Vingaard

Himlen är grådaskig och det har duggregnat i flera timmar. Det har inte hindrat de ivrigaste Trumpanhängarna från att ställa sig i kö redan tidigt på morgonen.

Hershey, Pennsylvania, USA

Lucia Barbetto och Cheryl Livoti har kommit hit klockan sex på morgonen.

- Jag stöder presidenten för att han vill göra USA stort och för att han jobbar för den hårt arbetande medelklassamerikanen, Lucia Barbetto.

- Jag ser fram emot en energisk kväll. Det bästa med president Trump är att han gör det som han lovar göra.

Lucia Barbetto (mörkt hår) och Cheryl Lipoti.
Bildtext Cheryl Lipoti (t.v.) och Lucia Barbetto
Bild: Yle/Ville Hupa

Samma morgon, några timmar längre bort i huvudstaden Washington, framskrider en parallell politisk verklighet. Demokraterna har nyligen presenterat de formella anklagelserna mot president Trump i riksrättsutredningen. Presidenten anklagas för maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Beskedet får föga oväntat ett kyligt mottagande här bland presidentens supportrar.

- Det är en häxjakt i många amerikaners ögon. Dom försöker fälla en legitimt vald president och det är sorgligt. Jag är här för att visa mitt stöd för Trump, säger Darwin Cooper.

Darwin Cooper.
Bildtext Darwin Cooper är Trumpanhängare.
Bild: Yle/Ville Hupa

Ett dussintal försäljare av kampanjmaterial har också tagit sig ut i regnet. Här finns att köpa allt från de välkända Trump-kepsarna, till blusar, munkjackor strumpor och muggar.

Glen Fogerty står i kön med en Trump-keps på huvudet.

- Demokraterna vet att de inte kan besegra Trump i presidentvalet, så de försöker fälla honom med riksrätten som vapen i stället.

Trumpsupportern Glen Fogerty. Mannen haren röd Trump-keps på sig.
Bildtext Trumpsupportern Glen Fogerty.
Bild: Yle/Ville Hupa

Anhängarna ger inte mycket riksrättsutredningen

På kvällen fylls sportarenan i Hershey snabbt. Högtalarna spelar högljudd popmusik från 80- och 90-talen. Det är Michael Jackson, Tina Turner, Phil Collins och Lionel Richie.

Försäljningen av hamburgare, popcorn och dryck går som på räls.

När presidenten slutligen dyker upp, presenterad och välkomnad av vicepresidenten Mike Pence, skjuter ljudvolymen genom taket. Huvudpersonen har anlänt.

Trump talar i ungefär en timme.

Det handlar förstås om att tala om att lyfta fram de frågor som Trump profilerat sig i och som har ett starkt stöd bland anhängarna: en hård invandringspolitik och skärpt gränskontroll, en utnämning av konservativa domare i federala domstolar, en skärpning av abortlagstiftningen.

Trumps uppträdande består också i kväll av en numera välkänd mix av självsmicker, populistiska överdrifter och ibland rena osanningar, varvat med påhopp mot politiska motståndare - eller mot pressen.

- Ni har en sådan tur, då ni har mig som president, säger presidenten.

Kampanjevenemangen har alltsedan Trump inledde sin presidentvalskampanj år 2015 varit en central del av hans politiska profil. Evenemangen har han fortsatt med också under presidentperioden.

Trump-anhängaren Patricia Wolf håller upp ett plakat med texten "Keep America Working".
Bildtext Patricia Wolf stöder Trump
Bild: Yle/Ville Hupa

De ger Trump en möjlighet att tala ohämmat och oavbrutet inför sina lojala supportrar, samtidigt som han kan räkna med en stor mediesynlighet, både från större mediehus och i lokala medier.

För de ivrigaste supportrarna kan ett Trumpevenemang handla om upplevelse som pågår i flera dagar, säger Wall Street Journal-reportern Mike Bender.

Enligt Bender reser flera anhängare till evenemangsorten redan flera dagar på förhand, för att försäkra sig om att de blir insläppta.

Kampanjmötena en stor upplevelse för många supportrar

Donald Trump vann vågmästardelstaten Pennsylvania med en ytterst knapp marginal i presidentvalet 2016 mot Hillary Clinton. Om han lyckas upprepa samma bedrift i valet nästa år, tar en stort kliv mot fyra år till i Vita huset.

Här lär varje röst vara guld värd också i november nästa år. De här Trumplojala supportrarna, har redan gjort sitt val.

- Han är en fantastisk president och jag hoppas vi får ha honom i fyra år till, säger kvinnan som presenterar sig som Michelle.

Tycker du president Trump gjort några misstag?

- Inte egentligen. Han står för sina ord och säger som det är.

Diskussion om artikeln