Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israels tvistande politiker klarar inte av att bilda regering – väljarna får gå till valurnorna för tredje gången på ett år

Från 2019
Uppdaterad 12.12.2019 07:36.
En man håller i en valplansch med ett foto på Israels premiärminister Benjamin Netanyahus  ropar slagord
Bildtext Premiärminister Benjamin Netanyahu är fortfarande populär bland Likud-anhängare.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israelerna kommer att få bege sig till vallokalerna för tredje gången på under tolv månader efter att landets tvistande politiker igen misslyckats med att enas om en regeringskoalition.

Det israeliska parlamentet Knesset inledde i onsdags processen att upplösa sig själv och utlysa nyval. Valet kommer att hållas den 2 mars.

Nyvalen i april och september slutade i dött lopp mellan premiärminister Benjamin Netanyahus högerparti Likud och oppositionsledaren Benny Gantz mittenparti Blåvitt.

I valet i september fick Blåvitt 33 mandat och Likud 32. Knesset har 120 mandat.

Partierna har inte lyckats samla tillräckligt med allierade för att skapa en majoritet i parlamentet och förhandlingarna om en samregering har gång på gång brutit samman.

Den stora stötestenen är vem som ska bli premiärminister i en koalition mellan Likud och Blåvitt.

Gantz vägrar att sitta i en regering som leds av Netanyahu, eftersom premiärministern nu är åtalad för korruptionsbrott.

Netanyahu förnekar att han gjort något fel och anklagar rättsväsendet för att försöka genomföra en kupp mot honom.

Korruptionsåtalet betyder inte att Netanyahu tvingas avgå, och han kommer att sitta kvar fram till att en ny regering tar över.

Källor: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln