Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hur överlever man i -30 graders kyla i fem dagar utan hjälp? - Sjöfartsskolan Aboa Mare inleder ny kurs i arktisk överlevnad

Från 2019
Ett roder.
Bildtext Det blir mer och mer populärt att ordna polarkryssningar, men det kräver att besättningen vet vad man ska göra om man måste överge fartgyet i extrema, arktiska förhållanden.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård.

Är du intresserad av polarkryssningar? Vet du hur du ska överleva om du måste överge ett fartyg i arktiska förhållanden och stå emot köldskador och psykiska påfrestningar i minus trettio grader?

Om du inte vet kan du ändå pusta ut.

Det är nämligen ett krav på besättningen att de måste gå säkerhetskurser inom just det här, hur man överlever extrema arktiska förhållanden i krissituationer.

Man kan lära sig det här genom att se på videor eller ombord på ett fartyg, men i och med ett nytt samarbete med Academy of Professional Safety i Helsingfors kan nu sjöfartsskolan i Åbo, Aboa Mare, erbjuda en ny tvådagars kurs, i Kittilä, i Lappland.

- Kursen går ut på att klara sig på isen i kalla förhållanden, när det blir aktuellt att överge fartyget, säger Micael Vuorio som är kursledare vid Aboa Mare.

Kittilä visas på en karta.
Bildtext Kursen ordnas i Kittilä i mars. I två dagar ska kursdeltagarna lära sig allt hur man överlever i arktiska förhållanden i krissituationer.

Fartygen som rör sig i arktiska förhållanden har nog alltid säkerhetsutrustning med, men det är hanteringen av den som kursdeltagarna bland annat ska lära sig.

Efter avslutat kurs ska deltagarna kunna överleva i fem dagar i minus 30 grader, testas både fysiskt och psykiskt och samtidigt kunna leda räddningsoperationer och ta hand om både personal och passagerare ombord på fartyget som överges.

Ökat intresse för polarkryssningar

Vuorio berättar att polarkryssningar ökar hela tiden och därför finns det också ett behov av den här typen av säkerhetskurser.

Micael Vuorio.
Bildtext Det byggs många passagerarfartyg anpassade för arktiska förhållanden, säger Micael Vuorio.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård.

- Det är en boom för tillfället, det byggs många passagerarfartyg just nu inom det här.

Vad tror du är orsaken?

- Människan har upplevt all sol, men söker det extrema, så det är det man är ute efter.

Diskussion om artikeln