Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backman: Dags att slopa vegekorven på idrottsevenemang i Finland

Från 2019
Uppdaterad 20.12.2019 10:33.
Sebastian Backmans ansikte på en fond av korv.
Bildtext Vi måste först lura vegemat i folket, skriver Sebastian Backman.
Bild: All Over Press

Liveidrott och korv. Nämn en mer ikonisk duo! Men nu finns också en annan rätt på menyn: klimatförändringen. När ska matutbudet förnyas?

Världens bästa KÖTTMUGG!

Visst är det svårt att argumentera mot det? Om du befinner dig på en fotbollsligamatch i Lahtis kan du för bara sju euro förgylla din upplevelse med stadens gåva till världsgastronomin. Vilket kap!

För det är precis så här det ser ut runtom i Finland. Vi är den köttfyllda engångsmuggens förlovade land! Men utanför Lahtis stadsgränser handlar det oftast om korv.

Ingen nation kan korv bättre än vi. Det forsar ketchup i våra ådror.

Vi har köttmuggar, knackkorvsmuggar och korvbåtar. Vi har hot dogs med en korv, två korvar och med gourmettillbehör.

För att inte tala om klassikernas klassiker: vanlig hederlig grillkorv. Som får dreglet att rinna under såväl bandymatcher som finska cupen i skidor och håller optimal temperatur i ungefär 44 sekunder i det smällkalla vintermörkret.

Och om man inte vill ha korv kan man köpa hamburgare eller pizzaslice med a) skinka eller b) köttfärs som fyllnad.

Visst kurrar det i magen?

Så här har det sett ut i alla tider och så här ser det ut att förbli.

För vegealternativen på arenorna verkar inte sälja. Ett exempel: På Tapparas hemmamatcher är 90 procent av maten som säljs köttprodukter – och de erbjuder flera vegetariska och veganska alternativ, som seitankebab.

I Raumo ser det likadant ut, men Lukko försökte verkligen ändra på läget. Försöket resulterade i dålig åtgång, mera matsvinn och en uppgiven restaurangansvarig.

– Vi ligger kanske lite efter vad mattrender beträffar, säger Lukkos restaurangchef Jarkko Mäkinen som studerat hållbar gastronomi.

Tugga och svälj, för nu kommer en chockerande tanke. Kanske vi borde slopa seitankebab och vegekorv. Till en början, i varje fall. Bara som ett experiment.

Låt mig förklara!

Ut med substitut

Då man byter ut köttprodukter mot direkta vegetariska substitut måste folk ta ett binärt ställningstagande: vege eller kött. Jag tror det kan kännas avskräckande för många.

Att välja en vegekorv efter att resten av gänget högtidligt deklarerat NAKKIMUKI står ut lika mycket som att beställa en massproducerad lageröl efter att din vän viftat in en "blueberry cheesecake phantom spirits rum barrel aged aon pecan mud cake imperial stout" i en artesanölbar.

Därför måste vi först smyglansera vegemat för det korvfrälsta folket.

Feministisk fantasy och vegekorv: same, same

På samma sätt som Maria Turtschaninoff inte på pärmen kan skriva att hennes böcker handlar om feministisk fantasy.

– Kanske just de som borde läsa de här böckerna inte gör det om det står ”feministisk fantasy” på dem, säger hon.

Feministisk fantasy och vegekorv: same, same.

Ge mig i stället falafelwrap med hummus, vårrullar med sötsur sås, mozzarellapinnar och jalapenopoppers, friterad blomkål med dipp. Flottig mat som är god och vegetarisk.

För jag känner mig själv. Jag skulle inte byta ut korven mot en vegekopia. Men jag skulle välja alla ovanstående alternativ före en korvmugg.

Eller hur? Visst? Har jag fel? Vi testar – var ärlig!

Hade du valt …

Omröstningen är inte längre tillgänglig.
Omröstningen är inte längre tillgänglig.
Omröstningen är inte längre tillgänglig.
Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln