Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Finländska ligans bästa spelare gör landslagsdebut och Jesse Puljujärvi får ny chans att briljera i Lejonen

Från 2019
Uppdaterad 12.12.2019 13:48.
Programmet är inte längre tillgängligt

Julius Nättinen har varit höstens stora profil i den inhemska ishockeyligan. I kväll gör JYP-yttern sin landslagsdebut då Lejonen möter Tjeckien. Ungtupparna Nättinen och Jesse Puljujärvi förväntas axla det stora offensiva ansvaret i säsongens andra EHT-turnering. Sändningen på TV2 inleds klockan 19.10.

Euro Hockey Tour: Tjeckien – Finland
Kl. 19.30 i ČEZ Aréna i Plzen.
Kommentator: Chriso Vuojärvi

Levererar finska ligans bästa spelare också i Lejonen?

Julius Nättinens karriär tog inte fart i Nordamerika efter JVM-guldet 2016. Det blev comeback till moderklubben JYP sommaren 2018 och nu ett drygt ett år senare har han tagit det stora klivet framåt på utvecklingskurvan.

Den 22-åriga Nättinen har varit ligans bästa spelare i höst och toppar både skytte- och poängligan. Fortsätter han i samma stil i landslagsdebuten kan han bli ett hett namn för VM-turneringen i vår. Det är inte så att Jukka Jalonen har ett ymnighetshorn av målskyttar till sitt förfogande.

Tar Jesse Puljujärvi över som kapellmästare i offensiven?

Dags för en ny EHT-turnering men samma spelare är fortfarande i fokus. Jesse Puljujärvi var i blickfånget i Helsingforsturneringen i november.

Den 21-åriga supertalangen glimrade till då och då men höjde sig inte över mängden. Det blev en assist på tre matcher.

Mer än så skulle vara välkommet i säsongens andra EHT-turnering.

Tar debutanterna för sig?

Jukka Jalonen har som vanligt plockat in flera landslagsdebutanter till Moskvaturneringen. Inte mindre än åtta spelare tar sin första skär i Lejontröjan den här veckan.

Tapparas Valtteri Kemiläinen är ett av de intressantaste namnen. Den 27-åriga backen har gjort sin livs höst och är den poängbästa backen i ligan med saldot 1+23.

Kemiläinen är dessutom rightskytt och Lejonen har som bekant haft en kronisk brist på högerfattade backar. Visar Kemiläinen att han håller i det internationella tempot kan han bli ett intressant namn under landslagsvåren.

De övriga Lejondebutanterna är: Elmeri Eronen (HPK), Mikael Seppälä (KalPa), Julius Nättinen (JYP), Jere Karjalainen (Tappara), Valtteri Puustinen (HPK), Miska Siikonen (JYP) och Petrus Palmu (JYP).

Julius Nättinen fokuserar på spelet.
Bildtext Julius Nättinen leder FM-ligans poängbörs.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Visar Tarmo Reunanen upp sin potential för New York Rangers talangscouter?

Tarmo Reunanen har tagit för sig i ligan sen New York Rangers lånade honom till Lukko för den här säsongen. 21-åringen har spelat näst mest i Raumo-laget och visat prov på sin offensiva potential.

Han kommer med stor sannolikhet att göra ett nytt försök att slå igenom i Rangers nästa höst och gedigna insatser i landslaget skulle höja på hans aktier.

Fortsätter Tjeckien där man blev i Helsingfors?

Tjeckien vann något överraskande Helsingforsturneringen. Det tjeckiska landslaget var snubblande nära att ta en VM-medalj i våras under Milos Rihas första säsong som landslagslots.

Riha fick fason på tjeckernas spel och turneringssegern i november kändes som en logisk följd på det målmedvetna jobb han och hans stab har gjort.

Över hälften av de spelare som var med om att vinna i Helsingfors finns i Tjeckiens trupp också den här gången. Lägg därtill att kvällens match spelas i Plzen så kan det bli hårda bud för Lejonen. Tjeckien känns som knapp favorit.

Finlands formationer

Anfall:
19 Veli-Matti Savinainen – 91 Juho Lammikko – 39 Jesse Puljujärvi
52 Petrus Palmu – 27 Miska Siikonen – 23 Julius Nättinen
10 Eemeli Suomi – 7 Otto Paajanen – 38 Valtteri Puustinen
76 Jere Sallinen – 24 Hannes Björninen – 25 Jere Karjalainen

Backpar:
55 Miika Koivisto – 2 Ville Pokka
42 Ilari Melart – 13 Valtteri Kemiläinen
6 Niklas Friman – 36 Elmeri Eronen
4 Tarmo Reunanen – 50 Mikael Seppälä

Målvakter:
31 Eetu Laurikainen (35 Frans Tuohimaa)

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln