Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Algeriet väljer ny president trots massiv bojkott mot valet

Från 2019
Demonstranter i Algeriet håller upp lappar med texten "nej".
Bildtext Demonstranter i Algeriet håller upp lappar med texten "Nej till att rösta". Den omfattande valbojkotten väntas leda till extremt lågt valdeltagande och låg legitimitet för nästa president.
Bild: MOHAMED MESSARA

Efter nästan tio månader av demonstrationer ska Algeriet välja president i dag. Valdeltagandet väntas ändå bli extremt lågt och räcker knappast för att lugna den politiska krisen i landet.

Proteströrelsen som fick den förra preseidenten Abdelaziz Bouteflika att avgå i våras avfärdar alla fem kandidater i valet som korrupta och har uppmana till bojkott av valet.

Alla presidentkandidater är sympatisörer till den tidigare presidenten.

Proteströrelsen, som inte har någon ledare men ändå varit aktiv sedan februari, kräver ett slut på korruptionen i landet och vill att hela makteliten avgår.

På grund av valbojkotten väntas valdeltagandet bli extremt lågt och den nya presidenten kommer att sakna legitimitet i stora delar av folkets ögon.

Demonstranter hindras från att ta sig vidare mot regeringskvarteren i Alger.
Bildtext Polis och demonstranter drabbade smman under protester mot presidenten i våras.
Bild: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Vandaliserade vallokaler

Två vallokaler i staden Bejaia i norra Algeriet har vandaliserats under valdagen. Ett ögonvittne säger till nyhetsbyrån AFP att valurnorna genomsöktes och att delar av vallängderna förstördes.

Polisen är beredd på sammandrabbningar med demonstranter.

För att bli vald måste en av kandidaterna få över 50 procent av rösterna. Annars ordnas en andra omgång mellan de två kandidater som fått mest röster.

Valresultatet väntas stå klart på fredag.

Presidenten avgick efter 20 år vid makten

Proteströrelsen mot Bouteflika inleddes i februari då den 82-åriga presidenten meddelade att han skulle ställa upp för en femte mandatperiod som president.

Bouteflika har suttit på makten i 20 år men hållit sig borta från offentligheten sedan han drabbades av en stroke.

Abdelaziz svär sin presidented 28 april 2014.
Bildtext Bouteflika möttes av massiva protester då han meddelade att han tänker försöka sig på en femte mandatperiod som president.
Bild: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Beskedet ledde till en massiv protestvåg och miljontals algerier samlades på gatorna varje fredag för att kräva presidentens avgång.

Den 2 april blev Bouteflika tvungen att lämna in sin avskedsansökan, efter att också militärens ledning anslutit sig till kravet på hans avgång.

Militären synligare i politiken

Det politiska etablissemanget i Algeriet är starkt sammankopplat till militären och i behov av militärens stöd.

Sedan våren har militärens ledning tagit en allt tydligare roll i politiken och försökt presentera presidentvalet som ett sätt att trappa ner på den politiska krisen i landet.

Protesterna väntas ändå inte avta efter valet.

Demonstranterna kräver ett slut på hela det gamla politiska etablissemangets makt och militärens inblandning i politiken innan ett rättvist val kan ordnas.

Källor: AFP, Al-Jazeera

Diskussion om artikeln