Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Apotekskunder har rätt till billigare alternativ på receptmediciner – ny studie visar att det sällan lyckas

Från 2019
Apteekkari käsittelee lääkkeitä apteekissa
Bildtext Cirka 500 farmaceuter svarade på enkäten.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Apotek klarar inte av att erbjuda billigare alternativ på receptbelagda mediciner, visar en färsk enkätundersökning som gjorts vid Östra Finlands universitet.

Enligt studien förklaras problemen med att det råder brist på billiga mediciner.

Endast en liten del av apoteken i Finland kan erbjuda sina kunder det billigaste alternativet när det gäller ersättande mediciner.

Lagen kräver att apotek byter ut receptbelagda mediciner mot billigare alternativ ifall kunden eller läkaren inte motsätter sig att medicinen byts ut.

Systemet togs i bruk år 2003 och kompletterades 2009.

Orsakerna till att apoteken inte kan byta ut läkemedlen mot billigare alternativ är, enligt farmaceuterna som deltog i studien, bland annat att det ofta råder brist på de billigaste medicinerna.

De menar också att det finns en risk att medicinerna i förrådet blir
gamla.

– Apoteken har svårt att hålla billigare alternativ i förrådet för att de kanske inte finns tillgängliga eller så tar de för snabbt slut, säger docenten och universitetsforskaren Johanna Timonen, en av dem som gjort undersökningen.

I studien uppgav farmaceuterna också att man ofta helst föreslår det läkemedel som kunden använt tidigare, och är bekant med, i stället för att erbjuda billigare – och för kunden okända – alternativ.

Hur borde frågan lösas?

Enligt Timonen finns det ingen lätt lösning på problemet.

– Vi borde fundera på olika alternativ för att förbättra tillgången till billigare mediciner. Vi måste utreda bakgrundsorsakerna.

Nästan 500 farmaceuter från olika håll i Finland deltog i undersökningen.

Källa: STT

Diskussion om artikeln