Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Vill du prova göra något nytt av din gravade lax? Den här syrliga cevichen passar på vilket festbord som helst

Från 2019
Uppdaterad 17.12.2019 09:58.
Paul ceviche till jul.
Bildtext Syrlig ceviche till festbordet.
Bild: YLE/Strömsö

En fräsch variant på gravad lax: en syrlig ceviche som ett härligt alternativ till fiskbordet både till julen och andra festliga tillfällen.

De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt, i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

Syrlig ceviche

Ingredienser, 8 personer

  • 200 gram (g) gravad lax- hel bit
  • 1 st fänkål- tärnad
  • 0.5 st gurka- urkärnad, skalad och tärnad
  • 1 st äpple- grönt
  • 1 st grön chili
  • 4 st limefrukt- saften, skal av 2
  • 2 matsked (msk) senapsfrön- rostade
  • 1 skvätt olivolja
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar

Gör så här:

  1. Skiva laxen på längden.
  2. Koka fänkål hastigt i lättsaltat vatten.
  3. Blanda med tärnad gurka och tärnat äpple.
  4. Blanda sedan i limesaft, limeskal, chili.
  5. Smaka av med senapsfrön, olivolja, salt, svartpeppar.
  6. Lägg ovanpå laxskivorna.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det:

Artikeln uppdaterad 17.12 kl 9:57: Rubriken ändrad från Vill du prova på ett alternativ tilll gravad lax till villl du prova på att göra något nytt av din gravade lax.

Diskussion om artikeln