Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Fortums vd Pekka Lundmark om karriären, ledarskap och energibolagens ansvar för klimatet

Från 2019
Pekka Lundmark besöker Daniel Olin.
Bildtext - Det överlägset svåraste med hela karriären är att man hela tiden har känslan av att man inte är tillräckligt mycket med familjen, säger Pekka Lundmark.
Bild: Barbro Ahlstedt

I snart fem år har Pekka Lundmark varit Fortums vd och haft ett stort inflytande över energisektorn. Men vilket ansvar bär energibolagen i kampen mot klimatförändringen och vad anser Lundmark är nyckeln till framgångsrikt ledarskap?

Om han minns den? Självklart, han har den till och med sparad i en låda hemma någonstans. Artikeln som tidningen Talouselämä publicerade år 1993 där Pekka Lundmark listades som en man det lönar sig att lägga på minnet.

Då var han anställd på Nokia och hade inte hunnit fylla 30 ännu. I dag, som 56-åring, är han vd för energibolaget Fortum, styrelseordförande för Finlands Näringsliv EK, gör omkring 70-timmars arbetsveckor och har en månadslön på över 120 000 euro.

Vi ska återkomma till Fortum, bolaget som profilerat sig som Europas renaste producent av energi, men som stötte på patrull när det köpte upp delar av det tyska energibolaget Uniper. Omkring en tredjedel av Unipers energiproduktion kommer nämligen från kolkraftverk, den mest nedsmutsande formen av fossila bränslen.

Men först ska vi backa bandet lite.

Pekka Lundmark växte upp i Gäddvik, Esbo som på den tiden låg långt ifrån Helsingfors centrum.

- Det var nästan ett liv på landsbygden.

Jag har en mycket stark finlandssvensk mentalitet

Pekka Lundmark

Mamman var sjukskötare och pappan diplomingenjör, somrarna tillbringade de på stugan i Ekenäs skärgård. Pekka Lundmark gick i finsk skola men talade svenska med sin pappa och hade många finlandssvenska kompisar.

- Trots min tvåspråkiga bakgrund har jag en mycket stark finlandssvensk mentalitet. Svenskan och svenskans ställning i Finland är en jätteviktig sak för mig.

Pekka Lundmark som bebis blir skuffad i vagn av sin pappa.
Bildtext Pekka Lundmarks pappa var också diplomingenjör och de delade redan tidigt intresset för teknik.
Bild: Privat

Hemifrån fick han förutom språken också med sig ett intresse för teknik och hur den kan tillämpas inom företag och industri.

Ett tag tänkte Pekka, som hade fallenhet för matematik och fysik, att han skulle bli forskare. Så gick det ändå inte.

- Jag studerade vid Tekniska högskolan i Otnäs. Redan under första studieåret stod det klart att ungefär hälften av oss skulle bli forskare och resten var intresserade av företag, näringsliv och teknologi ur en ekonomisk synvinkel. Jag hörde till dem.

Efter examen jobbade Pekka Lundmark på ett finländskt software-bolag innan hans karriär tog fart ordentligt 1990 i och med anställningen på Nokia.

- Nokia var det ställe där jag, utöver militären, fick min första riktiga ledarskapsutbildning. Det var helt otroliga år. Omsättningen växte 100 procent per år när våra kunder, det vill säga operatörer, byggde sina första digitala GSM-nät i olika delar av världen.

Efter Nokia följde Hackman och därefter Konecranes. Lundmark var vd och koncernchef på båda.

På det sistnämnda hann han jobba över tio år.

- Jag var egentligen inte på väg bort men så ringde Sari Baldauf (Fortums styrelseordförande, Lundmarks tidigare chef på Nokia reds. anm.)

- Efter tio år kan det vara bra för både bolaget och vd:n att någon annan tar över och kommer med fräscha tankar.

Fortums vd Pekka Lundmark talar om små kretsar i näringlivets toppskikt - Spela upp på Arenan

Från och med september 2015 har han alltså varit vd på Fortum, ett bolag och en bransch som på flera sätt skiljer sig från de tidigare.

- Energin är en jättekänslig bransch för den är närvarande i allt vad vi håller på med här i världen. Därför har alla en åsikt. När jag var på Konecranes var det ingen som hade åsikter om vilka kranar vi borde lansera och vilka egenskaper de borde ha. Energi har med världens stora frågor att göra.

Att åsikterna kan gå isär fick Lundmark erfara när Fortum för ett par år sedan började intressera sig för att köpa andelar av den tyska energijätten Uniper.

Energi har med världens stora frågor att göra

Pekka Lundmark

Utöver gas, vatten- och vindkraft består Unipers verksamhet till 30 procent av förbränning av stenkol.

Många tyckte att det här gick stick i stäv med Fortums gröna linje och profilering.

- Kolkraft går inte ihop med Fortums långtidsstrategi men den kommer att fasas ut. Över 70 procent av Unipers affärsverksamhet är sådant som är intressant på medellång eller lång sikt, säger Pekka Lundmark.

Hur snabbt nedläggningen kommer ske är ändå oklart. Förhandlingar mellan Uniper och den tyska regeringen pågår, men försvåras av att Tyskland planerar att helt avveckla sin kärnkraft fram till år 2022.

- Det är inte bara fråga om utsläpp, då skulle det vara en rätt enkel fråga, men det handlar om försörjningstryggheten. Samhället vill inte ha omfattande regelbundna elavbrott. Det gäller att hitta den rätta balansen mellan utsläppsminskningar och försörjningstryggheten, det är ingen enkel sak.

Också från Unipers håll var motståndet mot Fortums ägare kompakt. Lundmark tror att det i grunden handlade om en vilja att vara självständiga.

- Man tyckte inte om att någon utifrån kom och köpte bolaget. Men vi har hela tiden sagt åt Uniper att det hade funnits sämre alternativ som ägare för Uniper än Fortum. Nu har vi skrivit ett avtal som kommer leda till att vi under första kvartalet nästa år förhoppningsvis äger över 70 procent.

Hur stort ansvar har ett energibolag som Fortum i kampen mot klimatförändringen?

- Alla energiföretag har en viktig roll, naturligtvis också olje- och transportindustrin samt den tillverkande industrin. Vi måste alla bidra. Europa har lyckats minska utsläppen ordentligt och vi hoppas att den nya kommissionen sätter ribban högt för att nå klimatneutralitet i Europa 2050, men tyvärr räcker det inte med Europa när vår andel är så liten.

En hälsosam arbetskultur

Pekka Lundmark beskriver energibranschen som tuff med starka politiska kopplingar och spänningar. Som ledare för ett så stort bolag som Fortum krävs det ofta att man är rätt bestämd.

- Nästan varje dag plockar jag fram min tuffa sida, men det gäller att hitta en balans mellan att vara tuff och ödmjuk.

Med åren har det också blivit viktigare för Pekka Lundmark att kollegor och företaget lyckas, snarare än att han själv gör det.

- Som chef vill jag utveckla bolagets prestanda så att vi får nya produkter till marknaden, kunderna är nöjda och bolaget gör ett bra resultat. Det är det som driver mig.

Pekka Lundmark föreläser.
Bildtext Som chef tycker Pekka Lundmark att det är viktigt att man är klar och tydlig.
Bild: Privat

På frågan hur viktig personalens välmående är kommer svaret snabbt och självklart.

- Det är a och o. Arbetstagarna är bolagets viktigaste resurs, herregud!

De senaste åren har Fortum satsat stort på så kallat öppet ledarskap.

- Ledarna ska skapa en öppen atmosfär i bolaget så att folk vill och vågar säga vad de tycker. Den vägen skapar man en hälsosam kultur och då blir företagen framgångsrika i en värld som blir allt mer turbulent.

Dessutom har Fortum ett program där man uppmuntrar de anställda till regelbunden motion.

- Det är verkligen win-win-win. Det är bra för individen, bolaget och samhället. Om man den här vägen kan förebygga till exempel risken att någon blir sjukpensionerad så vinner alla på det.

Pekka Lundmark som barn åker skidor i en backe.
Bildtext Redan som barn var Pekka Lundmark ute i skidspåret så ofta han kunde.
Bild: Privat

För Lundmark själv är regelbunden motion något han inte skulle klara sig utan. Varje dag rör han på sig på något sätt, antingen i löpspåret, skidspåret, på badmintonplanen eller i gymmet.

- Det är det bästa sättet för mig att rensa tankarna och hålla båda fötterna på jorden.

Pekka Lundmark besöker Daniel Olin.
Bildtext Pekka Lundmark är säsongens sista gäst hos Daniel Olin.
Bild: Barbro Ahlstedt

Intresset för idrott har gått i arv till de tre barnen i familjen som håller på med bland annat friidrott och simhopp.

- Min äldsta son slog mitt rekord på 400 och 800 meter redan när han var 17. Det är bara bra.

Också under jul blir det motion i någon form hos familjen Lundmark.

- Vi ska åka skidor i Lappland men julafton firar vi hemma.

Pekka Lundmark är säsongens sista gäst hos Daniel Olin. Hör hela intervjun med honom på söndag kväll 15.12 kl. 20.00 på Yle Fem eller när du vill på Arenan.

Diskussion om artikeln