Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kent från Jeppis och hela hans familj i ny tv-serie: "I princip så gör ja va som helst fö penga"

Från 2019
Kent äter en knackkorv vid sin dator och ser ledsen ut.
Bildtext Kent från Jeppis är tillbaka i Stockholm. Trots den bistra minen går karriären inom alternativa media lysande.
Bild: Sus Productions

Nu dyker Kent upp med en ny tv-serie efter en paus på åtta år. Den största orsaken till comebacken är Kents pappa Guy.

Guy har tidigare enbart synts i bakgrunden. Nu har han lämnat Kents mamma, flyttat ihop med sångerskan Sonja Biskop på strandcampingen i Larsmo - och kommit ut som countrysångare.

– Jag är förvånad själv över att Kent är tillbaka. Jag har betraktat karaktären som död. Men det var främst Kents pappa Guy som började pocka på att få sin röst hörd, säger Johan Fagerudd som förutom att han spelar Kent också gestaltar mamman och pappan.

Skådespelaren Johan Fagerudd.
Bildtext Mannen bakom Kent och hans värld, skådespelaren Johan Fagerudd.
Bild: Marica Rosengård

Pappan ger sin version

Guy är en tystlåten man, kanske beroende på att han varit gift med Kents dominata mor och knappt fått någon syl i vädret.

– Jag kände att pappan inte hade fått ge sin version av livet. Projektet med nya tv-serien började egentligen med hans sånger. För Guy har musiken blivit hans sätt att kommunicera.

Vi var eismend båda två på varsitt håll. Du sjöng jämt i dur, jag sjöng i moll. Eismendheit kan si så olik ut. He kan va en början, he kan va ett slut

― Ur låten Vi har varann med Kents pappa Guy och Sonja Biskop

– Kent har inga minnen av att han någonsin skulle ha hört sin pappa prata. Men som barn brukade han sitta utanför badrumsdörren och lyssna när pappan sjöng i duschen.

Johan Fagerudd är själv förvånad över att det blev countrymusik, men han tycker att vemodet och sorgen i musiken passar ihop med karaktärerna.

Johan Fagerudd har skrivit låttexterna, medan Mikael Svarvar tonsatt texterna. Sångerna framförs tillsammans med Sonja Biskop.

Den här musiken har också ett sjävständigt liv, utanför tv-serien om Kent från Jeppis. Låten Vi har varann gästar som bäst Vegatoppen.

Kent från Jeppis pappa Guy i svarta kläder och svart cowboyhatt och svarta solglasögon.
Bildtext The man in black. Guy klär sig, likt Johnny Cash, helt i svart.
Bild: Sus Productions

Kent - omogen men älskvärd

Var står då Kent själv i dag, åtta år efter den senaste serien?

– Man kunde ju hoppas att han skulle ha mognat. Charmen - eller kanske det oroväckande - med Kent är att han inte förändras. Trots att han själv kanske tror att han gått vidare.

Kent har både blivit skrämd av pappans oväntade framgångar, men också inspirerad. Han har åkt tillbaka till sitt älskade Stockholm och arbetar med alternativa media i en sunkig källare.

Jag håller på med en artikel om att finlandssvenska flickor tvångsgiftsbort med lapoaboa (lappobor). Folk är liksom så negativ, att alternativa media ska man int jobb me. Att he e som na sämber än aade media. I princip så gör ja ju no va som helst fö penga.

― Kent från Jeppis

Vad kan man utläsa från Kents röst, kroppspråk och karaktär?

– Kanske är de här karaktärerna olika sidor av mig som jag inte varit medveten om förrän jag sätter på mig perukerna och vågar leva ut de olika sidorna. Men det är upp till tittarna att tolka Kents kroppsspråk.

Johan Fagerudd ansåg länge att han inte skulle hålla på med humor.

– Jag var ju en seriös skådespelare. Men klart man kan vara seriös och hålla på med humor och andra former av skådespeleri.

Numera ser Johan Fagerudd humorn som en sorts maskteater. Man sätter på sig en peruk och då föds ett kroppsspråk och ett sätt att prata.

Upprinnelsen till de här karaktärerna föddes för många år sedan på Wasa Teater, när skådespelarna höll på med sina Ernst Underbar-kvällar. Där var improvisation en viktigt del.

Kent från Jeppis mamma gråter ut hos terapeuten med katt i famnen.
Bildtext Kent från Jeppis mamma gråter ut hos terapeuten efter att Guy lämnat henne för Sonja Biskop.
Bild: Sus Productions

Övergiven skuldbeläggningsrådgivare

Kents mamma är en stark karaktär. Vissa älskar henne, medan andra hatar henne. För Johan Fagerudd själv har mamman varit rena terapin.

– Medan min mamma ännu levde kunde vi tillsammans skratta gott åt den här karaktären. Tyvärr börjar jag känna igen mig själv i mitt förhållande till mina barn, så jag får skärpa mig.

Jag är en självlärd skuldbeläggare i övergångsåldern. Enda utbildningen jag har är att jag varit tri vekor på mors vila på Juthbacka herrgård i början av 60-talet. Men jag har en livslång erfarenhet av skuldbeläggning

― Kent från Jakobstads mamma

Kännetecken för mammans karaktär är skuldbeläggning, att prata inåt och att ge sken av att man är svag fast man egentligen bestämmer hur alla ska leva sina liv.

Kents mamma är chockad över att mannen lämnat henne. Trots det arbetar hon dygnet runt med sin egen karriär, en sorts tv-shop där hon mot en rejäl avgift ger skuldbeläggningsråd.

Hit kan föräldrar som känner behov av att skuldbelägga sina barn ringa, speciellt om barnen tänker flytta till Sverige.

Tukholmaa kuvattuna auringon laskiessa.
Bildtext Drömmarnas mål, Stockholm.
Bild: Raphael Andres

Stockholm, Stockholm stad i världen

Johan Fagerudd är själv född i Jakobstad, men sedan några år tillbaka bor han och hans familj - liksom Kent - i Stockholm.

Stockholm har genom åren utgjort en lockelse för många österbottningar och finländare i stort. Men ändå är det svårt att släppa Jakobstad.

– Här i Jakobstad finns mycket kreativitet. Det är någonting spännande med en småstad. Det är ett koncentrat av människoliv. Det är inte bara jag som inspirerats av Jakobstad. Lars Sund bor i Uppsala, men har byggt hela sin författarkarriär på att skriva om Jakobstad.

Johan Fagerudd värjer sig mot påståendet att de har flyttat till Sverige.

– Vi har bott fem år i Stockholm, men vi säger hela tiden att vi är på utfärd. Det är annorlunda än när min faster emigrerade till Sverige på 1950-talet för arbetets skull. Både min fru och jag arbetar både i Sverige och Finland, men just nu bor vi i Sverige.

Jakobstad.
Bildtext Jeppis.

Men kanske handlar allting om äventyr

– Jag trodde också att amerikaemigrationen handlade om att söka lyckan och en inkomst. Men min morfars föräldrar har berättat att de var ute efter äventyr. Kanske var jag också ute efter äventyr när jag flyttade till Stockholm.

Johan Fagerudd hade arbetat länge på Wasa Teater och ville se något annat.

– Jag jobbar gärna både i Finland och Sverige. Men just nu bor jag gärna i en större stad. Förlåt för det, säger Johan Fagerudd – som om Kents mamma stod bakom hans rygg.

Säg "Jag är totalt värdelös" på en inandning!

Den tredje säsongen av Kent från Jeppis sänds på Yle Fem torsdag 26.12.2019 kl. 17.25 (alla tre avsnitt sänds efter varandra). På Yle Arenan publiceras alla avsnitt samma dag kl. 00.01.
Också Säsong 1 & 2 publiceras på Yle Arenan 26.12.2019 kl. 00.01. Säsong 1 (tre avsnitt) sändes första gången i Yle Fem 2005 och säsong 2 (också tre avsnitt) sändes första gången 2011. På Arenan publiceras också tre av pappa Guys sånger.