Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto diskuterade al-Hol med riksdagsgrupperna - Centern håller fast vid sin linje: "Bara barnen till Finland"

Från 2019
Uppdaterad 12.12.2019 15:56.
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kurvinen i riksdagen den 12 december 2019.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto uttalade sig inte efter mötet med Centerns riksdagsgrupp, men det gjorde däremot Centerns Antti Kurvinen.
Bild: Lehtikuva

Centern håller fast vid sin linje om att enbart barnen och inte kvinnorna, ska tas från al-Hol lägret till Finland. Utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) informerade regeringens riksdagsgrupper under torsdagen.

Det är Centerns riksdagsgrupp som har ställt sig på tvären då det gäller uppgifterna om Utrikesministeriets planer på att ta hem både de finländska IS-kvinnorna och deras barn från al-Hol-lägret i Syrien.

Haavisto besökte alla regeringens riksdagsgrupper under torsdagseftermiddagen, för att svara på frågor om processen för att få hem barnen från al-Hol-lägret.

Den springande punkten är om Utrikesministeriet planerar att ta hem också kvinnorna, eftersom de enligt Skyddspolisen anses vara ett säkerhetshot.

Haavisto uttalade sig inte efter mötet med Centerns grupp, men gruppordförande Antti Kurvinen berättade i all korthet om innehållet för journalister i riksdagen i dag.

- Jag anser att man alltid ska hjälpa de finländska barnen. Det är vårt största orosmoment och det måste man reda ut. Det är en annan sak med vuxna som på egen hand har deltagit i kriminell verksamhet och galenskaper.

Centern: Vi litar på att myndigheterna hittar ett sätt att hjälpa bara barnen

Pekka Haavisto sade i samband med en presskonferens på onsdagen att barnen inte kan tas till Finland utan sina mammor, både med tanke på de kurdiska myndigheternas ståndpunkt och den finländska lagstiftningen.

Om barnen inte kan tas till Finland utan sina mammor, hur gör man då?

- Vi väntar och litar på att statsrådet och myndigheterna hittar ett sätt att hjälpa barnen. De är oskyldiga. Man söker lösningar nu och vi hoppas att man hittar sådana, säger Kurvinen.

Oklart om det blir ett politiskt beslut - Centern anser att det behövs

Det är också öppet om regeringen ska fatta ett politiskt beslut i frågan, vilket skulle ge den större tyngd. Alternativet är att regeringen delegerar frågan till Utrikesministeriet, liksom hittills.

I samband med regeringens aftonskola har man gett "ett tyst godkännande" till Utrikesministeriet, enligt statsminister Sanna Marins uttalande på onsdagen.

President Sauli Niinistö har uttryckt en önskan om att regeringen ska fatta ett beslut på politisk nivå.

Centerns Antti Kurvinen anser att regeringen behöver ta beslut i frågan.

- Presidentens budskap är viktigt. Han har önskat att regeringen ska ta ställning. Det måste man ta allvarligt, säger Kurvinen.

Regeringen kommer att informera om sin ståndpunkt senast i samband med det svar som den ska ge på interpellationen på tisdagen.

Diskussion om artikeln