Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Paraidrottaren Toni Piispanen valdes till årets friidrottare, men kan inte bli Årets idrottare – även Tero Pitkämäki belönades under avslutningstillställningen

Från 2019
Parafriidrottaren firar priset som årets idrottare på en gala i Helsingfors.
Bildtext Toni Piispanen var den stora vinnaren då friidrottsfolket paketerade säsongen.
Bild: Lehtikuva

Årets friidrottare och parafriidrottare heter Toni Piispanen. Karriärens främsta säsong kulminerade i VM i Dubai där han vann två medaljer.

Förra månaden firade Toni Piispanen karriärens andra VM-guld på 100 meter rullstol i klassen T51 och utökade medaljsaldot med ett silver på den dubbelt längre sträckan.

I dag fick han utmärkelsen som årets friidrotare och årets parafriidrottare i samband med friidrottförbundets säsongsavslutning i Helsingfors.

– Att mina insatser uppskattas av grenfolket är vad som värmer mest. De vet på riktigt vad det hela handlar om, säger Piispanen i förbundets pressmeddelande.

Piispanen besegrade i omröstningen både VM-fyran i spjut Lassi Etelätalo och häcklöparen Annimari Korte som satte nytt finländskr rekord i sommar. 43-åriga Piispanen gillar att paraidrottarna uppskattas inom grenen.

– Vi (paraidrottarna) har kommit upp på samma nivå med de övriga vilket är fantastisk. Det värmer att grenarna är jämställda, säger Piispanen till Yle, samtidigt som han är aningen förundrad över att han inte nominerats till Årets idrottare i motsats till Amanda Kotaja och Leo-Pekka Tähti.

Piispanen har vunnit ett para-OS-guld, nio VM-medaljer och i EM har han firat två silver.

Tero Pitkämäki, som tackade för sig i oktober, belönades med ett karriärspris samtidigt som hans bakgrundskrafter, tränaren Hannu Kangas och managern Tero Heiska fick samma utmärkelse.

Tero Pitkämäki firar priset för hela sin karriär under friidrottsförbundets avslutningstillställning i november 2019.
Bildtext Tero Pitkämäki firade med familjen i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Annimari Korte valdes till årets sprinter, Topi Raitanen fick priset som årets bästa hinderlöpare, Ella Junnilla är årets främsta inom hoppgrenarna, Lassi Etelätalo bland kastgrenarna, årets mångkampare blev Maria Huntington och årets gångare heter Aku Partanen.

Diskussion om artikeln