Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto om att ta al-Hol-kvinnorna till Finland: "Varje fall kan övervägas individuellt"

Från 2019
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) svarar på frågor om finländarna i al-Hol. Bilden är från den 12 december 2019.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) svarar på en fråga under riksdagens frågestund den 12 december 2019.
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att ett alternativ är att varje fall bedöms individuellt, då det gäller de finländska kvinnorna på al-Hol-lägret. Haavisto svarade på ett tjugotal frågor om IS-kvinnorna och barnen, på riksdagens frågestund idag.

Riksdagens behandlade processen kring de finländska IS-kvinnorna och barnen, på sin frågestund i dag. Regeringen upprepade att inget politiskt beslut har fattats i frågan, men att regeringen kommer att ta ställning innan interpellationen ska besvaras på tisdag.

Ordföranden för Vänsterförbundets riksdagsgrupp Paavo Arhinmäki ställde frågan om regeringen överhuvudtaget kan fatta ett politisk beslut med hänsyn till barnens bästa, som inte strider mot finländsk lag, grundlagen och internationella avtal.

Utrikesminister Pekka Haavisto levererade en nyhet i sitt svar:

- Jag kan inte förutspå hurdana politiska beslut som kan fattas. Men alternativen är att man kan hämta alla (från al-Hol red.anm.), eller man kan ta ingen. Eller så kan man göra så att man överväger vem som hämtas.

- Och den linjen, att man överväger vem som hämtas, baserat på individuella uppgifter, är den linje som man har behandlat i regeringens aftonskola, linjen på Utrikesministeriet och som specialrepresentanten arbetar enligt. Där görs individuella överväganden, som barnens bästa, deras nöd, och säkerhetsaspekterna. Jag tror att den bedömningen görs bäst på tjänstemannanivå, och inte på politisk nivå, svarade Haavisto.

Det är första gången som Haavisto har berättat att beslutet kan komma att basera sig på individuella överväganden. Det kan i praktiken betyda att en del kvinnor hämtas till Finland, medan andra lämnas kvar, beroende på till exempel den eventuella säkerhetsrisk som de utgör.

Haavisto: Jag kan besöka Sannfinländarnas grupp om ni önskar

Pekka Haavisto erbjöd sig också att besöka Sannfinländarnas grupp och de andra grupperna inom oppositionen, för att svara på frågor om processen. I dag besökte han regeringspartiernas riksdagsgrupper för att belysa processen.

Centern har inte hittills gått med på en lösning som går ut på att också kvinnorna skulle hjälpas från al-Hol. Riksdagsgruppen uttalade sig efter Haavistos möte med gruppen tidigare idag.

Diskussion om artikeln