Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bolivias tidigare president Evo Morales beviljas asyl i Argentina

Från 2019
Evo Morales jubalde över valresultatet som om det bekräftas, gör honom till Latinamerikas långvarigaste president
Bildtext Arkivbild på Evo Morales.

Bolivias avgångna president Evo Morales har beviljats asyl i Argentina. Fem tidigare medlemmar av Morales regering har också beviljats asyl i landet - bland annat den före detta hälsoministern Gabriela Montano.

– Jag har kommit till Argentina för att fortsätta kämpa för de ödmjukaste människorna. Jag känner mig ivrig och stark, skriver Morales på Twitter.

Morales kommer att bo i huvudstaden Buenos Aires tillsammans med sina två barn. Den före detta presidenten flydde till Mexiko från Bolivia för en dryg månad sedan, efter landsomfattande protester och uppmaningar om att avgå från landets militär.

Morales beviljades tidigare asyl i Mexiko, men valde trots det att söka om asyl i Argentina - vilket han nu beviljats.

Argentina närmare Bolivia

Enligt Argentinas utrikesminister Felipe Sola är det landets geografiska läge vid gränsen till Bolivia, som gjorde att valet av land att bosätta sig i föll på Argentina.

– Han känner sig bättre här än i Mexiko, det eftersom Mexiko är så långt borta från Bolivia, säger Sola.

Bolivias utrikesminister Karen Longaric är inte alldeles nöjd med Morales val av hemvist. Hon hoppas att Argentina inte blir en plattform för Morales att påverka den bolivianska politiken på distans.

Sola skjuter dock ner misstanken, eftersom regeringen ska ha ställt krav på Morales där det ingår att han inte uttalar sig politiskt medan han befinner sig i landet.

Bolivia lamslogs av protester efter presidentvalet den 20 oktober, efter att uppgifter om valfusk uppdagats. Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS avslöjade omfattande valfusk i en rapport i samband med Morales avgång.

Morales var president i Bolivia mellan år 2006 och 2019.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln