Fler än varannan finländare har förhöjda kolesterolvärden – THL: En tredjedel av finländarna äter för mycket fett
Institutet för hälsa och välfärd THL uppger att fler än varannan finländare som är mellan 25–64 år gammal har mer kolesterol i blodet än vad hälsomyndigheterna rekommenderar. Finländarnas kolesterolnivåer har ändå sjunkit jämfört med den senaste mätningen som gjordes för fem år sedan.
THL följer med finländarnas kolesterolvärden vart femte år. De färskaste uppgifterna baserar sig på den nationella FinHälsa-undersökningen som gjordes 2017.
Rekommendationen för hur mycket kolesterol i blodet 25–64-åringar kan ha för att nå en normal nivå är fem millimol per liter.
Finländska kvinnor och män har i genomsnitt 5,2 millimol kolesterol i blodet per liter.
Förhöjda kolesterolhalter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och kolesterolmängden i blodet påverkas av det fett som människor får i sig av den mat de äter, uppger THL.
En tredjedel av finländarna får i sig mer fett än vad som rekommenderas. 90 procent av befolkningen äter för mycket hårt fett, det vill säga mättat fett.
– Andelen mättat fett får enligt rekommendationen inte överskrida tio procent av hela energiintaget när det gäller hela befolkningen. Förutom de val som var och en gör i matväg, krävs också förändringar inom jordbruket och livsmedelsindustrin, säger forskningsdirektören Liisa Valsta i ett pressmeddelande.
THL: Kolesterolmedicineringen kunde ökas
Den genomsnittliga kolesterolnivån hos den finländska befolkningen har sjunkit sedan början av 1970-talet, då nivåerna var rekordhöga. Kolesterolnivån sjönk till år 2007, men steg lite mellan åren 2007 och 2012.
THL konstaterar att man under den här tiden diskuterade mycket om kolhydrater och om dieter som innebar lågt intag av kolhydrater. Till sådana dieter hör ofta att man äter mer fett och undviker kolhydrater.
Enligt THL kunde man öka kolesterolmedicineringen i synnerhet hos personer som har ökad risk att drabbas av olika hjärtsjukdomar.
– En helt för stor del av dem har förhöjd kolesterolnivå. Kostrådgivningen och medicineringen borde effektiveras, säger forskningsprofessorn Tiina Laatikainen i pressmeddelandet.
Källa: STT