Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katri Kulmunis story på Instagram väcker kritik – ministern lade upp omröstning om vad man borde göra med finländarna i al-Hol

Från 2019
Uppdaterad 13.12.2019 17:23.
Katri Kulmuni en ung kvinna med blont axellångt hår och gröna ögon tittar förbi kameran. Bakgrunden är suddig och grå.
Bildtext Katri Kulmunis (C) beteende på sociala medier har väckt kritik.
Bild: Lehtikuva

Centerns partiordförande och finansminister Katri Kulmuni ber om ursäkt efter att hennes story på Instagram om finländarna i al-Hol-lägret i Syrien väckte stark kritik på sociala medier.

Kulmuni lade upp en story på Instagram på torsdagskvällen där hon frågade sina följare vad de tycker att man borde göra med kvinnorna och barnen i al-Hol-lägret, det vill säga ifall man borde hämta hem kvinnorna och barnen tillbaka till Finland eller bara ta hem barnen.

Skärmdump av Katri Kulmunis Instagram story om finländarna i al-Hol.
Bildtext Skärmdump på en del av Kulmunis Instagram story om finländarna i al-Hol i Syrien.
Bild: Johannes Tabermann/Yle

Storyn har delats flitigt på sociala medier och den cirkulerar fortfarande bland annat på Twitter trots att Kulmuni nu har raderat storyn från Instagram.

Kulmuni bad om ursäkt för storyn på Twitter strax efter midnatt och uppgav att tillvägagångssättet var misslyckat.

I sin tweet betonar Kulmuni att det är viktigt att diskutera olika frågor i offentligheten.

"En stat borde respektera medborgarnas rättigheter"

Kulmunis beteende på Instagram har bland annat fått hård kritik av Andrew Stroehlein som är människorättsorganisationen Human Right Watchs kommunikationschef i Europa.

I ett meddelande på Twitter skriver Stroehlein att omröstningen var hemsk.

– En stat borde respektera medborgarnas rättigheter i alla situationer, och inte göra frågor som gäller liv och död till omröstningar på sociala medier. Vad kommer till näst, är det offentliga hängningar som baseras på hur högt åskådarna jublar som gäller? skriver Stroehlein i sin tweet.

Amnestys Frank Johansson: "Jag hittar inte ord"

Amnestys verksamhetsledare i Finland, Frank Johansson, twittrade på fredagsmorgonen att han inte längre hittar ord för att beskriva hur al-Hol-diskussionen förs i Finland. Han hänvisar till Kulmunis story på Instagram.

– Katri Kulmuni, Petteri Orpo, Kai Mykkänen, Centern och Samlingspartiet, ni rör er på hal is, ni uppviglar till islamofobi och rädsla och glömmer bort jämlikhet. Man ska dömas får grova människorättsbrott, men alla är oskyldiga tills deras skuld bevisas i en rättvis rättegång. Barn ska i en rättsstat inte separeras från sina mammor så där bara. Den enda juridiskt hållbara lösningen är att de mammor som vill tillbaka till Finland med sina barn får hjälp med detta, skriver Johansson på Twitter.

Kulmuni har tidigare i veckan sagt att hon anser att man borde hjälpa barnen i al-Hol i norra Syrien, men inte mammorna. Kulmuni vill utgående från en juridisk grund vid behov separera barnen och mammorna.

Artikeln uppdaterades 13.12.2019 klockan 10.52 med Frank Johanssons tweet.

Diskussion om artikeln