Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU om valet i Storbritannien: Vi är redo för brexit

Från 2019
Europeiska rådets ordförande Charles Michel.
Bildtext Europeiska rådets ordförande Charles Michel hoppas på en omröstning om utträdesavtalet i det brittiska parlamentet så snart som möjligt.
Bild: OLIVIER HOSLET

Europeiska ledare tolkar valresultatet som att det nu är ofrånkomligt att Storbritannien lämnar EU. Europeiska rådets ordförande hoppas på en snabb röstning i brittiska parlamentet.

- Jag vill gratulera Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till segern och vi förväntar oss en omröstning om utträdesavtalet i det brittiska parlamentet så snabbt som möjligt, sa Europeiska rådets ordförande Charles Michel på fredag morgon.

Michel konstaterade också att EU är redo att förhandla fram ett frihandelsavtal med Storbritannien i god tro.

- Vi är redo, EU kommer att förhandla för en nära relation till Storbritannien i framtiden.

EU:s kommisisonär för inre den marknaden Thierry Breton anser att är det logiskt att det brexit-avtal som Boris Johnson förhandlade fram med EU i höstas nu kommer att godkännas av det brittiska parlamentet.

Under fredagen kommer EU:s ledare att diskutera EU-kommissionens mandat för att förhandla om det framtida förhållandet mellan EU och Storbritannien.

I och med att det konservativa partiet fick enkel majoritet i Storbritanniens parlament väntas landet nu lämna EU den 31 januari.

Innan dess måste britterna godkänna utträdesavtalet, och sedan fortsätter förhandlingarna.

Nästa stora steg blir att förhandla fram ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Storbritannien. Det här avtalet måste stå klart inom ett år, innan Storbritanniens övergångsperiod tar slut.

Marknaden reagerade positivt på konservativ seger

Valresultatet ingav hopp om ett snabbt och smärtfritt utträde ur EU, vilket fick börserna i Europa att stiga under fredagen.

Också pundet och brittiska företags aktier steg i värde under morgonen.

Marknaden verkar tro att det konservativa partiets framgångar minskar risken för ett avtalslöst utträde, vilket troligen skulle ha resulterat i stora svårigheter i handeln mellan Storbritannien och andra länder.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's meddelade ändå att Storbritanniens ekonomiska utmaningar, som låg produktivitet, knappast kommer att försvinna inom en snar framtid.

Även om brexit nu blir av under kontrollerade former påminner Moody's om att de här problemen kräver större politiska åtgärder än att godkänna ett utträdesavtal.

Diskussion om artikeln