Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lokalkändisen Nina Wiklund lyser upp Lovisa

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt

Svenska Yle efterlyste lokalkändisar. Från Lovisa tipsades vi om Nina Wiklund med motiveringen: “Hon är en solstråle i våra kvarter, man blir glad bara av att se henne”.

Det är fredag eftermiddag. Ett stenkast ifrån centrum av Lovisa finns ett litet trähus. Då man stiger in på gården genom den svarta metallporten och ser skylten med texten Lilla Ljuva vid ingången kan man inte annat än hålla med. Nina Wiklund öppnar dörren, glad och god.

- Ja, vad ska man säga? Det är klart jag blir så himla glad, tänk att folk ser mig som en solstråle? Det är helt omöjligt att säga så om mig själv. Det är ord jag ska förvara i mitt hjärta och komma ihåg de dagar jag tycker att jag är ett ruttet ägg.

Så reagerar Nina själv på motiveringarna om varför hon är en av sin hemstads lokalkändisar.

Litet och idylliskt hem

Nina Wiklund är mycket engagerad i att bevara de gamla, anrika husen i Lovisa och är ordförande i föreningen Lovisa historiska hus. Hennes eget hem kom på tredje plats i en TV-tävling om det vackraste hemmet i Finland.

Lilla Ljuva döljer en hel kavalkad av sinnesförnimmelser innanför sina väggar. Nina stannar vid en vägg fylld av svartvita erotiska bilder från 1920-talet.

- De här har jag samlat på ända sedan 90-talet. Det är äkta franska kort, den tidens pornografi. Man kan fråga sig varför en feminist som jag har sådana, men det är en lång historia, berättar Nina.

Nina Wiklund spexar vid antika nakenpoträtt
Bildtext Nina Wiklunds samling med erotiska kort.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Nina Wiklund förklarar att hon bodde i Paris en kort tid och hade ett parförhållande där den andra parten alltid var försenad.

- Jag väntade utanför ett antikvariat och de hade sådana här i en låda och jag gick in och köpte ett eller två av korten. Man kan kanske dra slutsatsen att personen var försenad ganska ofta, skrattar hon och pekar menande på de 30-40 korten på väggen.

Nina behövdes i Lovisa

Nina Wiklund är ursprungligen Helsingforsbo. Hon flyttade till Lovisa eftersom det fanns personer som tyckte att Lovisa behövde en Nina Wiklund.

- Jag råkar känna Mia Hafrén och hennes mamma jobbar som rektor på Lovisanejdens högstadium. Hon sa att det behövs en person som jag. Det känns otroligt fint att få ett sådant arbetserbjudande, berättar Wiklund.

Hon jobbar som textil- och bildkonstlärare och som konstnär.

- Jag skriver, sjunger och är scenkonstnär och bollar med tidsbristen som alla andra konstnärer gör, berättar hon.

Nina Wiklunds hus Lilla Ljuva utifrån i gryningen
Bildtext Lilla Ljuva kom på tredje plats i tävling.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Skinn på näsan

Det är inte alltid alla invånare i mindre städer uppskattar att det plötsligt dyker upp en ivrig människa som sprudlar av energi och som sätter igång med olika projekt. Hur har Nina upplevt den sidan?

- Det är klart att det finns ett visst motstånd. Men då måste man fundera på om man ska ta det personligt eller inte. Jag har skinn på näsan, säger Nina Wiklund.

- Jag är också intresserad av att växa som människa och det enda sättet att göra det är att stöta på motstånd ibland, fortsätter hon.

Oförande för Lovisa historiska hus Nina Wiklund i sitt kök
Bildtext Att renovera gamla hus är ett evighetsprojekt.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Hur har då den lilla staden förändrat kvinnan från den stora staden?

- Det är självklart Lovisa har förändrat mig. Vad gäller mig själv skulle jag lyfta upp livstempot. Jag är inte lika jäktad som jag var i Helsingfors. Det finns ett tempo där som jag älskar, men i något skede tror jag det är bra att stanna upp så som jag har fått stanna upp i Lovisa, säger Nina Wiklund.

Svenska Yle fick många tips på lokalkändisar runt om i Svenskfinland och vi träffade fyra av dem. De andra är Pertti Metso och Anders Ginlund på Kimitoön och Mikaela Smedinga i Nykarleby.

Diskussion om artikeln