Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Johan Becker sjunger för tiotusentals människor i Ryssland: ”Jag brukar tänka att det är 30 000 ägg som sitter och tittar”

Från 2019
Långhårig man i lång vit kavaj med vit elgitarr runt axeln står på stor konsertscen. Storbildsskärm bakom med bild av samma man och text på ryska.
Bildtext Johan Becker på scen med Secret Service.
Bild: Secret Service

För ungefär ett år sedan fick närpesbördige artisten Johan Becker ett samtal som gjorde att hans karriär tog en ny vändning. Nu sjunger han inför tiotusentals människor, flyger helikopter till spelningar och springer från fans som vill ha selfies. Det hade man inte räknat med vid 48 års ålder, säger han.

Samtalet som Johan Becker fick för över ett år sedan gällde om han ville komma med som sångare i det svenska bandet Secret Service, eftersom dåvarande sångaren Mikael Erlandsson skulle ta paus när han blev pappa.

– Det kom verkligen som en total överraskning att jag fick det här uppdraget. Jag var först inte jättepigg på att börja åka flygplan i öst, men tänkte att livet är lite för kort och det visade sig att många av mina rädslor var helt obefogade.

Blev populära redan på 80-talet i öst

Secret Service började redan 1979, då med Ola Håkansson som sångare, och slog igenom med låtar som "Oh Susie" och "Ten O'clock Postman".

De brukar säga att det finns två svenska band som betyder något för ryssar. Det ena är Abba och det andra är Secret Service

Redan då var de populära i Östeuropa och i Sovjetunionen och den populariteten har hållit i sig ända tills idag. Något som Secret Service till en början inte ens visste själva, berättar Becker.

– Det spelar ingen roll vart man åker, alla har Secret Service skivor. De brukar säga att det finns två svenska band som betyder något för ryssar. Det ena är Abba och det andra är Secret Service. Alltså inte Europe, Roxette eller Ace of base, säger Becker.

Varför tror du att just Secret Service gick hem i Ryssland?

– Det var någonting med deras musik som slog an hos det ryska folket och folk i öst. Vemodet blandat med fina melodier och lättförståeliga texter, funderar Becker.

Fem medelåders män sitter på en bänk under tre klockor som visar olika tider. Ryska skyltar syns ovanför klockorna.
Bildtext Johan Becker (tredje från vänster) tillsammans med de övriga medlemmarna i Secret Service.
Bild: Secret Service

Arenaspelning i Moskva på söndag

Att de är stora i Ryssland, med omnejd, märks på vilka stora spelningar de gör.

– Det kan vara allt från ett par hundra, om det är en finare födelsedag, till att vara 40 000 också.

Det är lätt att bli nervös om man tänker på hur mycket folk det är. Så jag brukar tänka att det är 30 000 ägg som sitter och tittar

En av Rysslands största radiostationer, Retro FM, ordnar en TV-sänd arenaspelning i Moskva där de spelar på söndag tillsammans med artister som Lou Bega och E-Type.

Becker uppskattar att det kommer vara 20-30 000 åskådare på plats.

– Det är lätt att bli nervös om man tänker på hur mycket folk det är. Så jag brukar tänka att det är 30 000 ägg som sitter och tittar. Det blir psykologiskt lättare att sjunga för 30 000 ägg än om man tänker att det faktiskt är människor.

"Kan bli hett om öronen när det kommer hundratals springande"

Även om Rysslandsturnéerna är nya för Becker är han själv en van artist och låtskrivare och bekant för många österbottningar, trots att han bott länge i Sverige.

Han har bland annat gått från att vinna dokusåpan Fame Factory 2004 och medverka i melodifestivalen två gånger till att skriva en singeletta i Japan.

Men att få uppleva det publikengagemang som bandet får i Ryssland hade han inte väntat sig.

– Man får ibland springa till bilen för att folk springer efter och vill ha sina selfies och autografer och det kan bli hett om öronen när det kommer hundratals springande.

– Det hade man inte räknat med vid 48 års ålder, att man ska springa undan fans, säger Becker och skrattar.

Person i svarta byxor och vit kavaj står med elgitarr på rökig scen, fotad bakifrån. I bakgrunden syns ett publikhav.
Bildtext Becker säger att det är bäst att inte tänka för mycket på hur många människor som finns i publiken.
Bild: Secret Service

Fördomar krossas

Det är få skandinaviska artister och band som söker sig österut och även Becker berättar att han hade sina fördomar innan han började turnera.

– Man måste åka till landet för att få en uppfattning om hur det verkligen är. Och ryssarna har verkligen visat, åtminstone för mig och bandet, att de är trevliga och ödmjuka. Det finns stora likheter mellan skandinaver och ryssar, tro det eller ej.

Det kanske finns en del fördomar?

– Jo, man är nog uppvuxen med fördomar. Därför har det varit så positivt att besöka de här länderna och se att det är på ett helt annat sätt än ens förutfattade meningar.

Flyger med helikopter till östligaste Ryssland

Förutom Ryssland blir det också spelningar i bland annat Baltikum, Ukraina och Kazakstan.

Ibland besöker de så otillgängliga platser att de måste ta helikopter för att komma fram till spelningen.

De flesta artister söker sig till andra ställen än till världens ände i Ryssland

Som när de snart ska spela i Kamtjatka – en vulkanisk halvö i Ryssland som ligger öst om Japan, nästan mittemot Alaska.

– Vi ska åka helikopter i två timmar, sen ska vi landa någonstans i skogen och tanka och så ska vi åka två timmar till. Det här med att åka helikopter långt bort känns kanske inte så där jättekul eller säkert, säger Becker skrattandes.

– Men det lär vara otroligt vackert där, höga berg, fin natur och vulkaniskt, tillägger Becker.

Det är inte alla skandinaviska band som får spela på sådana ställen?

– Nä, jag har nog insett att jag får vara med om något som få får vara med om. De flesta artister söker sig till andra ställen än till världens ände i Ryssland.

Secret Service är aktuella med sin nya singel Go On, där Becker sjunger tillsammans med Ulf Wahlberg och Tim Norell.

Bandet har inga planer på konserter i Finland, men Becker hoppas att de ska kunna komma till Österbotten.

Diskussion om artikeln