Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland får mer pengar - riksdagen godkände ändringen av självstyrelselagen

Från 2019
Uppdaterad 14.12.2019 09:58.
åland, finland
Bild: Ålands Radio

Riksdagen godkände på fredagen förslaget om ändring av självstyrelselagen för Åland med rösterna 139-38. Ändringen av självstyrelselagen ger Åland ett nytt ekonomiskt system.

Samtidigt godkände riksdagen ett uttalande enligt vilket riksdagen förutsätter att regeringen utan dröjsmål lämnar ett lagförslag om ändring av avräkningsgrunden i självstyrelselagen för Åland från 0,45 till 0,47 procent från ingången av 2021.

Det ger en ökad grundfinansiering om cirka 10 miljoner euro mer per år.

- Riksdagen har ingen möjlighet att själv åtgärda saken eftersom man inte får göra några ändringar i vilande lag, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

mats löfström
Bildtext Mats Löfström
Bild: Hasse Persson-Bru, Ålands Radio

Oppositionens stöd

Ändringen av självstyrelselagen godkändes under den förra valperioden. Därefter har lagförslaget vilat till nuvarande valperiod.

Den riksdag som nu har sammanträtt efter valet har godkänt förslaget med oförändrat innehåll och med kvalificerad majoritet, det vill säga med två tredjedelar av de avgivna rösterna.

- Det innebär att det inte räckte med regeringens röster utan man måste också ha oppositionen och det är jag jätteglad att vi fick i dagens omröstning, säger Mats Löfström.

Snabb process

Regeringen ska nu så snabbt som möjligt lämna in lagförslaget om ändringen av avräkningsgrunden. Lagförslaget kan godkännas med enkel majoritet och med bara en omgång per riksdag och lagting.

- Det är inte samma tunga process som ändringen av självstyrelselagen, säger Mats Löfström.

Ändringen av självstyrelselagen måste stadfästas av president Sauli Niinistö innan lagen om höjd avräkningsgrund kan godkännas.

Text: Nina Smeds, Eva Ringbom-Fonsell
Ålands radio och Tv

Diskussion om artikeln