Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Drygt 150 samtal på en dag - gratis preventivmedel intresserar Åbounga: "Det här ökar på jämställdheten"

Från 2019
Uppdaterad 16.12.2019 07:51.
En person öppnar ett kondompaket.
Bildtext Åbo stad delar bland annat ut kondomer gratis.
Bild: Mikko Koski / Yle

158 samtal på en dag. Det fick Åbo stad den första dagen, då preventivmedel blev gratis för stadens yngre invånare i början av december.

Det här är tredubbelt fler samtal än normalt, berättar överläkare Hannele Aalto vid preventivrådgivningen. Många unga väntade alltså helt tydligt på den dag, då preventivmedlen blev gratis för de unga som är under 25 och är skrivna i Åbo.

- Det visar att intresset och behovet finns, säger Hannele Aalto. Hon är överläkare på preventivrådgivningen vid Åbo stad.

Preventivrådgivningen finns nu smått undangömd i Tallbacken, vid hälsostationen. Väggarna pryds av affischer med information om säkert sex, hur man trär på en kondom på rätt sätt och vilka olika alternativ som finns om man inte vill bli gravid. De här affischerna ska strax packas ner, då preventivrådgivningen ska flytta till Tavastgatan 10, närmare högskolorna.

Vem kan få gratis preventivmedel och hur går det till? Läs här!

"Det låter jättebra!"

Gratis preventivmedel är en god idé, säger studerande vid Åbo Akademi.

- Det låter jättebra! Det här är en grej som ökar på jämställdheten i vårt land och borde ha införts för länge sedan, säger Kajsa Viitamäki.

Alexander Bock tror på att behovet finns.

- En del unga tänker kanske att de inte vill lägga pengar på det. Men om det är gratis så tänker man kanske på ett annat sätt.

Nästa lediga tider finns om en eller två månader

Fortfarande får preventivmedelsrågivningen dubbelt fler samtal än tidigare. De patienter som ringer till rådgivningen nu i december ska ha tålamod. Följande lediga tider finns i januari och februari.

Åbo stad är inte den enda kommunen som erbjuder den här tjänsten för sina yngre invånare. Ungefär mellan 50-60 kommuner i Finland erbjuder gratis preventivmedel åt unga och det här finns också med i regeringsprogrammet.

I Vanda har man lagt märke till att antalet aborter har minskat efter att staden började erbjuda gratis preventivmedel till unga. Den här utvecklingen hoppas man på också inom Åbo stad.

Det är helt enkelt huvudmålet, säger överläkare Hannele Aalto.

- Vi vill öka på sexualhälsan hos de unga men det här är också ett sätt att erbjuda alla ungdomar möjligheten till preventivmedel, säger Aalto.

Diskussion om artikeln