Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Under en träning var jag tvungen att spy” – försäsongens tuffa vardag blev en ögonöppnare för Mehdi El Moutacim i SJK

Från 2019
Uppdaterad 13.12.2019 16:25.
Mehdi El Moutacim jagar ligadrömmen - finlandssvensk duell om målvaktsplatsen i SJK - Spela upp på Arenan

När SJK visade intresse och erbjöd ett kontrakt behövde Mehdi El Moutacim inte tveka. Det var rätt steg att ta för att försöka bli en ligamålvakt. Under de första träningsveckorna har han fått känna på det hårda jobb som måste göras.

I början av december körde ligaklubben SJK i gång med sin försäsongsträning. Under nye tränaren Jani Honkavaaras ledning siktar man framåt efter några turbulenta säsonger.

Många spelare har kommit och gått sedan säsongen avslutades med 0–0-matchen mot FC Lahti i mitten av oktober. Ett nytt ansikte i laget är målvakten Mehdi El Moutacim.

19-åringen valde nyligen att lämna Ekenäs IF för att jaga ligadrömmen i SJK. Under sommaren fick El Moutacim veta att ligamästarna från 2015 var intresserade av honom och det resulterade sedan i ett kontrakt.

– Så fort SJK kom in i bilden försökte jag och agenten inte hitta någon annan klubb. Det var hit jag ville, säger El Moutacim till Yle Sporten efter ett träningspass.

Det har varit lite turbulens i SJK de senaste åren, det var inget som avskräckte dig?

– Nej verkligen inte. Det gällde att se var jag kan utvecklas mest. Att få den här chansen med en målvaktstränare som Luis Fernando ”Luffe” da Silva och dessutom Jani Honkavaara gör det här till en bra plats för mig.

Mehdi El Moutacim.
Bildtext Mehdi El Moutacim säger att han ville specifikt till SJK.

El Moutacim eller Jesse Öst i startelvan?

El Moutacim har inte fått några löften av SJK, allt beror på hur han presterar på träningarna och hur han utvecklas. Det kan bli spel i ligan eller med akademilaget i division 1.

Efter att SJK:s mångårige målvakt Mihkel Aksalu lämnade klubben står målvaktskampen mellan Jesse Öst och Mehdi El Moutacim. Öst har spelat för SJK sedan 2018 och är en målvakt som El Moutacim ser upp till.

– Jesse är en trevlig kille och det är en ära att få träna med honom. Jag kan lära mig mycket av honom och det är också en orsak till att jag flyttade till SJK. Vi är konkurrenter, men är också vänner, säger han.

Öst beskriver El Moutacim som en smidig och modern målvakt, det han behöver jobba på är att anpassa sig till ligatempot.

– Det tar sin tid att få upp konditionen och det går lite snabbare här. Det kommer han att få och det har sett bra ut under de första veckorna, säger Öst.

Tidigare var du den nye målvakten som petade Aksalu, känns det annorlunda nu när du ska försvara din position?

– Jag har alltid varit en person som kör 100 procent på träningarna. På ett sätt är det lite speciellt nu, men jag försöker att inte tänka på det, jag ger allt. Jag tycker att jag utvecklas varje dag och ”Luffe” leder bra träningar.

Hur tycker du att försäsongen har börjat?

– Det var roligt att komma tillbaka efter en månads semester. I början har vi försökt komma i gång, men det har nog varit tuffa pass och kroppen har varit sjuk men det hör till, säger Öst.

Jesse Öst skjuter
Bildtext Jesse Öst har spelat i SJK sedan 2018.
Bild: Samppa Toivonen/All Over Press

Tuff start i SJK

Man brukar säga att Finland har fotbollsvärldens längsta försäsong, och just den här tiden är viktig för Mehdi El Moutacim. Det är nu som grovjobbet ska göras och det är inte alltid en njutning.

– Vi började redan nu i december och jag har aldrig tidigare varit med om så tunga träningar. Jag har hela tiden haft träningsvärk och efter träningen har tiden gått åt att försöka återhämta sig. Det har jag inte varit med om tidigare i Ekenäs IF.

Men kroppen håller?

– Den håller absolut, men det är en stor förändring och det tar ett tag att anpassa sig.

Vad har du lärt dig under träningarna hittills?

– Hur bra skick man måste vara i för att klara sig. Under en träning var jag så trött att jag var tvungen att spy och det verkade som om Jesse inte påverkades lika mycket. Då insåg jag i vilket fysiskt skick man måste vara för att klara sig.

– Både ”Luffe” och Jesse skrattade lite. Här gäller det att vara i skick för att klara träningarna och kunna utföra sitt jobb, säger El Moutacim.

Får jobba med målvaktstränare

I och med flytten till SJK får Mehdi El Moutacim jobba med en målvaktstränare på heltid. Så var inte fallet i Ekenäs IF förra säsongen.

– Mentalt och taktiskt gick jag framåt i EIF då jag fick spela mycket men under majoriteten av säsongen hade vi tyvärr ingen målvaktstränare och då fick den tekniska delen lida.

Känner du att du tappade något förra säsongen utan målvaktstränare?

– Nej men senast nu förstår jag hur mycket jag skulle tappa om jag hade stannat kvar en säsong till, speciellt i det tekniska.

Vad känner du att du behöver jobba på nu?

– Jag behöver nog jobba på höga bollar men det är främst helheten. Det är också därför jag är här för att utvecklas, säger han.

Diskussion om artikeln