Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas svänger angående danaarvet - Houtskärsnämnden: Nu går inte folk omkring och svär längre

Från 2019
Houtskär.
Bildtext Pargas planer för danaarvet startade en folkstorm i Houtskär.
Bild: Yle/ Nora Engström

Pargas stad har plötsligt valt en ny linje i fallet gällande arvet efter en avliden Houtskärsbo. Nu vill man inkludera Houtskärsborna och staden har därför bett om förslag på hur arvspengarna ska användas.

Houtskärs områdesnämnds ordförande, Christer Friis (SFP), beskriver vändningen i den här processen.

- Stadsdirektör Patrik Nygrén ringde upp mig på torsdagen och undrade om Houtskärsnämnden skulle kunna komma med förslag på hur danaarvet ska användas. Det blev en positiv överraskning för oss och vi började fundera på det direkt. På måndag ska vi lämna vårt förslag till stadsstyrelsen.

Pargas plan startade en folkstorm i Houtskär

När det kom fram att Pargas stad tänkte använda ett danaarv från en avliden Houtskärsbo till utvecklandet av Bläsnäs simstrand i Pargas startade en folkstorm i Houtskär.

Houtskärsbornas omfattande kritik hade ett tydligt budskap i att summan på 400 000 euro borde gå till att utveckla den egna orten. Men Christer Friis vill ändå inte säga att Houtskärsbornas aktivitet och hårda kritik är orsaken till att Pargas stad nu har vänt i frågan.

- Jag vet inte vad det här beror på, men jag är glad över att frågan har tagit en sådan här vändning. Det finns inga garantier på att pengarna kommer att stanna i Houtskär, men det här är ett första steg.

SFP:s Christer Friis från Houtskär
Bildtext Christer Friis säger att utmaningen nu är att snabbt komma fram med seriösa förslag.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Vändningen innebär också att det nu är upp till Houtskärsborna att ta fram bra och seriösa förslag och på det sättet öka möjligheterna till att få så stor del av arvet som möjligt.

- Nu får vi se hur vi kan förverkliga de idéer som finns. Vad jag har förstått kan vi också komplettera dem senare, för det är inte så lätt att komma fram med seriösa och välunderbyggda förslag på bara några dagar. Men vi gör vårt bästa.

"Har svårt att se att 400 000 skulle landa i Houtskär"

En konkret sak Houtskärsnämnden funderar på är att förbättra trivseln i Näsby centrum. Det finns också flera andra idéer som man kommer att fundera mer på de kommande dagarna.

- Jag har svårt att se att 400 000 skulle landa i Houtskär, men det här att vi nu får vara med och lämna förslag gör att stämningen har lättat. Nu känns det bättre och nu går inte folk omkring och svär längre. I stället försöker vi kanalisera den positiva andan på någonting vettigt.

Karta över Pargas.
Bildtext Houtskär hör till Pargas stad, men ligger långt från Pargas centrum.
Bild: Yle

Hur tycker du att Pargas stad har hanterat det här ärendet?

- Processen har inte gått som på Strömsö och jag tror att vi alla ska ta lärdom av det här och se till att vi får sådana rutiner inom förvaltningen att vi inte behöver uppleva en sådan här storm på nytt. Jag tror att det ligger i alla intresse att hanteringen av danaarv kan skötas smidigt och på ett sätt som tillfredsställer alla.

Åbo Underrättelser var först med nyheten.

Diskussion om artikeln