Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riksrättsprocessen mot president Trump framåt – avgörande omröstning nästa vecka

Från 2019
Två män i kostym med bekymrade miner.
Bildtext Riksrätt för presidenten är en partifråga. Partidisciplinen var total i utskottets omröstning med 23 demokrater för och 17 republikaner emot. På bilden justitieutskottets Jerrold Nadler (D) och Doug Collins (R).
Bild: BACKGRID, Inc./All Over Press

Representanthusets justitieutskott röstade på fredag för att åtala president Donald Trump för maktmissbruk och för att ha förhindrat kongressens arbete. Presidenten själv fortsätter kalla processen falsk.

Riksrättsprocessen tog ett steg framåt på fredagen, då justitieutskottet röstade för de två åtalspunkterna som demokraterna lade fram tidigare i veckan mot president Donald Trump. Åtalet gäller maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

President Trump var snabbt framme och avfärdade riksrättsprocessen som falsk. Enligt honom har han inte gjort något fel och riksrättsprocessen är en skam för landet.

Trump sa sig inte ha något emot en längre riksrättsprocess, för han vill gärna veta vem visselblåsaren är. Visselblåsares framträdande var startskottet till att demokraterna satte igång en riksrättsprocess.

Från justitieutskottet går riksrättsprocessen nu vidare till representanthuset, som ska debattera åtalspunkterna och rösta om dem. Omröstningen väntas äga rum på onsdag den 18 december.

Dramatiskt i senaten

Ifall representanthuset röstar för åtalet, blir president Trump den fjärde presidenten i USA:s historia som ställs inför riksrätt. Sannolikheten för det här är stor, eftersom demokraterna har en klar majoritet i representanthuset och det krävs en enkel majoritet för åtalet att gå vidare.

Scenen för själva rättsprocessen blir i så fall senaten, alltså kongressens överhus. En eventuell riksrättsprocess skulle antagligen äga rum i januari, efter kongressens julpaus.

Högsta domstolens domare John Roberts skulle agera domare och de 100 senatorerna jurymedlemmar. Representanthusets ledamöter skulle agera åklagare och presidentens advokater skulle försvara honom.

Att Trump skulle fällas är däremot inte säkert. Av senatorerna, som alltså som jurymedlemmar röstar om domslutet, är 53 av 100 republikanska partikollegor med presidenten. För en fällande dom krävs dessutom en kvalificerad majoritet, alltså två tredjedelar av rösterna.

– Risken är noll att presidenten avsätts från sin post, sa den republikanska senatorn Mitch McConnell på torsdag.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln