Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sista ronden för De äldres råd: “Vi slutar när festen är som bäst”

Från 2019
Uppdaterad 16.12.2019 17:15.
de äldres råd
Bildtext De äldres råd: Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius tar farväl.
Bild: Miiku Lehtelä

Efter nästan tretton år är det dags för De äldres råd att samlas för sista gången i radiostudion i Böle. Det gäller att sluta i tid, menar kvartettens ledare Geo Stenius.

Jutta, Peje, Friba och Geo. De äldres råd har analyserat, underhållit, undervisat och käbblat med varandra och ibland förargat i Yle Vega i nästan tretton år.

Tillsammans är de en makalös kunskaps- och erfarenhetsbank om framför allt finländsk politik. Men nu är det dags för kvartetten att för sista gången utmana varandra i direktsändning i Yle Vega.

Måndagen den 16 december klockan 12.03 slår gongen för finalsändningen.

Geo Stenius har lett ordet från starten och berättar att beslutet att sluta har mognat med tiden.

– Vi har redan länge funderat på hur länge vi orkar med det här. Vi blir inte yngre, precis…Vi går hem när festen är som bäst och slutar nu när vi ännu kan vara nöjda med vad vi ger i diskussionen.

För Svenska Yle kom beslutet från De äldres råd att sluta inte som en total överraskning, i och med att rådets medlemmar hade signalerat att det nog börjar vara dags.

Mediechef Johanna Törn-Mangs tycker hur som helst att det är synd.

– De äldres råd har varit ett omtyckt program med en sällsynt hängiven och trogen publik.

Som en samspelt orkester

Geo Stenius har lett ordet i De äldres råd från starten, det vill säga mars 2007. I själva verket var det han, då en färsk pensionär, som kom på tanken att skapa en permanent grupp när han blev tillfrågad att leda Slaget efter tolv-debatter i Radio Vega.

Bland de första namnen Stenius kom att tänka på var rådets okrönta drottning Jutta Zilliacus.

På den vägen är alltså Geo Stenius och de övriga tre nästan tretton år senare.

Varannan måndag – frånsett semestertider – har Jutta Zilliacus, Per-Erik Lönnfors, Ralf Friberg och Stenius samlats i radiostudion i Böle för att i en dryg halvtimme analysera, tycka till och berätta anekdoter om de mest varierande ämnen. Mest har man ändå tangerat politik.

Enligt Geo Stenius har programmet förändrats – och mognat – i takt med tiden.

De äldres råd samlade för gruppbild i radiostudio för att fira 10 års jubileum.
Bildtext De äldres råd, förstärkt med Jacob Söderman, firade 10 års jubileum år 2017.

– Vi är som en orkester där vi intuitivt spelar samma melodi. Jutta är den ledande solisten som har fått oss andra att uppträda och visa nya sidor.

Andra deltagare har varit bland andra Jacob “Jacke” Söderman som var med ett tag i början, och Claes Andersson. I augusti i år slogs ett nytt rekord då 101-åriga Margaretha Jaatinen deltog i De åldres råd.

Mest beröm från publiken

Geo Stenius beskriver dynamiken inom gruppen som inspirerande. När röda lampan tänds i studion som tecken för direktsändning kan man till och med överraska sig själv ibland.

– Vi inspirerar varandra att säga saker som vi annars kanske inte skulle ha sagt!

Under snart tretton år har De äldres råd hunnit samla en trogen publik. En del hör av sig, och det är med både ris och ros, berättar Geo Stenius.

– Det som har kommit skriftligt till kanalen har varit mest skäll. Men speciellt Jutta, Peje och Friba har fått personlig feedback och övervägande beröm av lyssnare de har träffat personligen.

Den stora frågan är vad som ska höras i Yle Vega varannan måndag efter att De äldres råd slutar med sitt populära program?

Mediechef Johanna Törn-Mangs säger att det ännu inte finns någon solklar ersättare.

– Många kommer att sakna de karismatiska och slagfärdiga debattörerna. Programmet blir svårt att ersätta, men vi funderar som bäst på olika alternativ.

När Slaget efter tolv återvänder efter julpausen i januari är det alltså med de reguljära debatterna tills De äldres råd har fått en ersättare senare under våren 2020.

Sista sändningen för De äldres råd

39:02

Diskussion om artikeln