Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

al-Hol är en svår fråga på olika håll i Europa – i Tyskland har ärendet avgjorts i domstol, Ryssland försöker få hem tiotals barn

Från 2019
Uppdaterad 15.12.2019 11:05.
Fruar och barn till medlemmar i terrorisrörelsen IS på lägret al-Hol i Syrien i juni 2019. (Kvinnornas nationalitet är okänd).
Bildtext Fruar och barn till medlemmar i terrorgruppen IS på lägret al-Hol i Syrien i juni 2019 (kvinnornas nationalitet är okänd).
Bild: Ahmed Mardnli / EPA

Tyskland har redan tagit hem några barn från al-Hol, och nu kan myndigheterna bli tvungna att ta hem fler efter domstolsbeslut. I Nederländerna har ärendet förts till Högsta domstolen.

I Finland pågår debatten om huruvida de kvinnor och barn som bor i ett läger i al-Hol i Syrien ska tas hem till Finland eller ej.

Problematiken är invecklad, men ytterst förenklat har det att göra med att de vuxna som bor i lägret är fångar eftersom de har haft samröre med terrorgruppen IS.

Tycker du att frågan om al-Hol är krånglig? Det är den – men vi ger dig svar på fem centrala frågor om finländarna på lägret

Vi är ingalunda allena med alla frågetecken kring al-Hol och andra läger i Syrien.

I flera länder höjs röster för att barnen måste räddas eftersom de inte har varit de aktiva parterna i familjerna när de har tagit sig till Syrien.

Fallet Skråmo

I ett fall som uppmärksammades också i Finland fick den norsk-svenska IS-terroristen Michael Skråmos barn återvända till Sverige där deras morfar tog emot dem.

Skråmo själv uppgavs först ha gripits i samband med en strid i mars 2019, men den uppgiften kunde aldrig bekräftas. Senare har både hans mamma och hans syster fått budet att Skråmo är död och ett av hans barn säger sig också ha blivit vittne när pappan dödades.

Patricio Galvez håller om sitt barnbarn.
Bildtext Michael Skråmos tidigare svärfar tog emot sina barnbarn när de kom till Sverige.
Bild: EBU/TV 2 GRUPPEN

Ryssland däremot planerar att ta hem 84 barn som lever i läger i Syrien och vars föräldrar anslutit sig till terrorgruppen IS, det meddelar nyhetsbyrån Interfax.

Barnen har dna-testats för att säkerställa deras identitet.

Grupptalan i Nederländerna, prejudikat i Tyskland

Hur man ska göra med de vuxna som själva har valt, eller lockats, att åka iväg från sina hemländer ger upphov till fler frågeställningar.

Åtminstone en tysk kvinna har redan fått hjälp av myndigheterna för att kunna återvända till sitt hemland.

Kvinnor stiger ombord på en buss i al-Hol-lägret i Syrien.
Bildtext En del kvinnor och barn har förts bort från lägret i al-Hol. Här ser vi några personer som förs bort med en buss.
Bild: EPA/AHMED MARDNLI

Efter ett domstolsbeslut kan fler följa.

Enligt domstolen är det den tyska statens skyldighet att hjälpa en mamma och hennes tre barn i åldern två, sju och åtta år. Domstolen anser att mamma ska få komma med eftersom barnen är beroende av henne.

Fallet är ett prejudikat som kan visa vägen för hur flera liknande fall kommer att lösas.

I Nederländerna har en domstol behandlat en grupptalan gällande 23 kvinnor och 56 barn under tolv år. De vill att staten hjälper dem hem, men regeringen har varit motvillig.

En domstol beslöt att nederländska myndigheter måste ta hem sina medborgare, men i en högre instans slogs det fast att det är regeringen som ska fatta beslutet, inte en domstol.

Högsta domstolen väntas ge sin dom i januari.

Finska regeringen har diskuterat al-Hol i oktober

I Finland har saken diskuterats inom regeringen.

Lännen Media rapporterar om diskussioner som ska ha förts under regeringens aftonskola i slutet av oktober. Mötet är inte öppet och det finns inget offentligt protokoll.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) ska ha gett en lägesöversikt utgående från en lösning som hade presenterats av justitiekansler Tuomas Pöysti. Enligt förslaget skulle man ta hem åtminstone barnen.

pekka haavisto
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto ledde ordet när regeringen diskuterade finländarnas situation i al-Hol i slutet av oktober.
Bild: Lehtikuva

Enligt Lännen Media ska det ha sagts att åtminstone en del av barnen på al-Hol-lägret borde tas hem. Det gäller i synnerhet de som är föräldralösa.

Finska myndigheter lär redan ha pratat med barnens mor- eller farföräldrar om att ta hem barnen.

Från regeringens mötesrum till den offentliga debatten

Under aftonskolan hade man ändå inte kommit fram till att alla barn skulle tas hem, inte heller deras mammor.

En detalj som gjorde diskussionen knepigare var justitiekanslerns konstaterande att de som återvänder till Finland kan utgöra ett hot mot säkerheten i Finland.

Samtidigt finns det också ett hot med de finska medborgare som eventuellt blir kvar i al-Hol och frågan uppstod om det kan ses som ett svek att familjemedlemmar lämnar lägret.

I slutet av oktober fattades inga beslut utan ärendet lämnades öppet.

Efter det har diskussionen tagit fart på olika håll, i riksdagen, regeringen, hos olika myndigheter och i den offentliga debatten.

Källor: Lännen Media, Interfax, Süddeutsche Zeitung, Al-Jazira m.fl.

Artikeln uppdaterad 15.12 kl. 11.05: Stycket om om Michael Skråmos öde skrevs om.

Diskussion om artikeln