Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea testade raketteknologi - vill se framsteg i förhandlingarna med USA före nyår

Från 2019
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un övervakar en robottest.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un övervakade fredagens test i Sohae.
Bild: Reuters

Nordkorea uppger sig ha genomfört ytterligare ett viktigt test vid sitt testområde för raketer. Enligt nordkoreanska uppggifter stärker testet landets kärnvapenkapacitet ytterligare.

Nordkorea-experten Ankit Panda vid den amerikanska federationen för vetenskapsmän säger till BBC kan det kan ha varit frågan om ett marktest av en raketmotor för ballistiska missiler.

Nordkorea arbetar med att utveckla en interkontinental ballistisk robot som kunde nå USA. Det är oklart hur långt landet kommit med arbetet.

Sydkoreas försvarsminister har uppgett att Nordkorea testade en raketmotor tidigare i december.

Testet genomfördes på fredagen på satellitavfyrningsområdet Sohae, rapporterar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KNCA. Testen är den andra på området under den senaste veckan.

nordkorea
Bildtext Testet genomfördes på avfyrningsområdet Sohae
Bild: Reuters

Inga framsteg i förhandlingarna mellan USA och Nordkorea

Nedrustningssamtalen mellan USA och Nordkorea stampar på stället. Nordkorea har uppgett att det kommer att välja en ”ny väg” om inga framsteg sker före nyår.

Målet verkar vara att påminna USA om att Nordkorea fortfarande har utrymme att utveckla sitt robotprogram

Den ökade aktiviteten i Sohae tyder på att Nordkorea förbereder en större provokation i fall USA inte visar vilja till eftergifter, det vill säga sanktionslättnader, i förhandlingarna.

– Målet verkar vara att påminna USA om att Nordkorea fortfarande har utrymme att utveckla sitt robotprogram, säger Ankit Panda.

USA:s specialsändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, besöker Sydkorea på söndag. President Donald Trump har uppgett att han fortfarande hoppas på ett avtal.

Trump kräver nedrustning

Trump har satsat stort på att försöka nå ett nedrustningsavtal med Nordkorea. Tanken är att Nordkorea ska avstå från sitt kärnvapenprogram i utbyte mot hävda sanktioner.

Men trots två toppmöten och ett kort besök i Nordkorea har president Trump hittills inte lyckats få nordkoreanerna att gå med på att avstå från sina kärnvapen.

Framstegen har hittills fallit på vem som ska göra eftergifter först. Nordkorea vill se att sanktionerna avskaffas stegvis medan USA vill se nedrustning först.

Nordkorea ser sitt kärnvapenprogram som en försäkring mot försök att tvinga fram ett regimbyte i landet. Därför är det ifrågasatt om diktaturen överhuvudtaget är villig att göra betydande eftergifter i frågan.

Diskussion om artikeln