Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu lossnade det för Jesse Puljujärvi i landslaget – målvakten Frans Tuohimaa stal ändå rubrikerna när han gjorde mål i debuten mot Sverige

Från 2019
Uppdaterad 14.12.2019 16:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se Frans Tuohimaas galna avslutning på debuten i Lejonen: "Blir inte bättre för en målvakt" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I den 17:e landskampen kom islossningen för Jesse Puljujärvi. Han gjorde sitt första mål i Lejonen – en fullträff som inledde landslagets vändning i EHT-mötet med Sverige. Finland vann och målvakten Frans Tuohimaa avrundade en finfin förmiddag med att göra mål.

Jesse Puljujärvi och Lejonen har inte varit någon alldeles klockren kombination sedan Puljujärvi gjorde sin landslagsdebut.

I och med att 21-åringen har valt att starta om i Kärpät den här hösten får han också nya chanser att visa upp sig i landslaget. I morgonmatchen mot Sverige i Moskva tog han möjligheten.

Puljujärvi spelade tillsammans med Miro Aaltonen och Julius Nättinen i den första finländska kedjan. Den trion var på sällsynt fint spelhumör.

Kedjan stod bakom flera blåvita mål i 5–1-segern – och Puljujärvi satte punkt för pratet om när han ska lyckas i målskyttet i Lejonen. I mitten av den andra perioden skickade han in kvitteringen till 1–1 i powerplay.

Lejonen jublar efter Jesse Puljujärvis mål.
Bildtext Jesse Puljujärvi och de andra i landslaget spelade bra mot Sverige.
Bild: All Over Press

– Det här har han väntat på. Knappast trodde någon att det skulle ta sjutton landskamper innan Jesse Puljujärvi skulle göra ett landslagsmål när han pangade in mål i juniorlandslaget, säger Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts i tv-sändningen.

Aaltonen noterades för tre poäng

Finlands spel i numerärt överläge vände matchen i den andra perioden. Först var det alltså Puljujärvi som kvitterade och sedan styrde Jere Karjalainen in 2–1 bakom Adam Reideborn.

I början av den tredje perioden var det Miro Aaltonens tur att lyfta in en puck bakom Reideborn. Det målet var riktigt läckert – hela den finländska enheten var inblandad i förspelet innan Aaltonen stod helt ren vid ena stolpen och var sist på pucken.

Aaltonen blev poängbäst i matchen med ett mål och två framspelningar.

Frans Tuohimaa i landslaget.
Bildtext Frans Tuohimaa fick en sagolik landslagsdebut.
Bild: EPA

Finland avslutade med två sena mål – och det blev två till gröngölingar som lyckades. Först skickade Valtteri Puustinen in 4–1 och sedan avslutades matchen med ett utropstecken.

HIFK-målvakten Frans Tuohimaa gjorde sin första match i landslaget och spräckte nollan direkt. Tuohimaa siktade från eget målområde och prickade den tomma svenska kassen.

5–1 och en förträfflig finländsk förmiddag i Moskva – matchen startade klockan 10.00 finsk tid. De finländska spelarna anlände till den ryska huvudstaden i fredags kväll och klev upp tidigt i morse för att ladda inför nedsläpp.

Samtidigt putsade Finland också sitt finfina landskampssaldo mot Sverige. Lejonen har slagit Tre Kronor i åtta av de nio senaste mötena mellan lagen.

Möter Ryssland på jättearena

Finland har ett relativt orutinerat manskap på benen. En hög med spelare gjorde sin landslagsdebut i torsdags.

– Man ska inte dra för stora växlar av den här EHT-matchen, men den visar ändå på vilken bredd som finländsk ishockey har, säger Herberts.

Efter lördagens match fortsätter Finlands resa. Lejonen tar tåget till S:t Petersburg och i morgon väntar avslutningen i den ryska EHT-turneringen.

Finland ställs mot värdlandet Ryssland på Zenits arena Krestovskij-stadion. Den tar ungefär 70 000 åskådare.

Ishockey, EHT-turnering:

Finland–Sverige 5–1 (0–0, 2–1, 3–0)
0–1 Daniel Brodin (Viktor Lööv, Emil Sylvegård)
1–1 Jesse Puljujärvi (Miro Aaltonen, Henri Ikonen) PP
2–1 Jere Karjalainen (Valtteri Kemiläinen, Miro Aaltonen) PP
3–1 Miro Aaltonen (Valtteri Kemiläinen, Jesse Puljujärvi)
4–1 Valtteri Puustinen (Julius Nättinen, Petrus Palmu)
5–1 Frans Tuohimaa

Målstatistiken uppdaterad kl. 16.15. Jesse Puljujärvi tilldelades den andra passningspoängen till 3–1-målet i efterhand.

Diskussion om artikeln