Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuohimaa efter drömdebuten som slutade med ett unikt mål: "Jag hade gott om tid och kunde inte låta bli att testa"

Från 2019
Petteri Lindbohm gratulerar Frans Tuohimaa.
Bildtext Petteri Lindbohm gratulerar Frans Tuohimaa efter drömdebuten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Målvakten Frans Tuohimaa kallades in med kort varsel till den ryska EHT-turneringen. Efter att ha gjort mål i sin landslagsdebut är han mållös. ”Jag kunde inte låta bli att testa”, säger Tuohimaa.

Tätt inpå starten av säsongens andra EHT-turnering tvingades Jussi Olkinuora tacka nej till Lejonen. Han skadade sig på träning och landslagsledningen kallade in Frans Tuohimaa.

HIFK-målvakten fick en oförglömlig landslagsdebut som present för att han anslöt till Lejonens trupp.

I lördagens match mot Sverige räddade han 33 av 34 skott. Och framför allt gjorde han något som är rätt unikt. Han gjorde det sista finländska målet i 5–1-segern.

– Jag såg att pucken kom mot mig och att jag hade gott om tid. Jag kunde inte låta bli att testa. Det kändes verkligen skönt när jag såg att den rullade in, säger Tuohimaa till Yle.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se Frans Tuohimaas galna avslutning på debuten i Lejonen: "Blir inte bättre för en målvakt" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Till STT medger Tuohimaa att han var mållös efter den sagolika debuten.

– Jag var laddad och det kändes bra att få stå i målet. Självklart kändes det otroligt bra att se pucken gå i mål. Det kanske var meningen att just det avslutet skulle gå i mål.

Han får också rejält med beröm från förbundskaptenen Jukka Jalonen.

– Han har spelat bra i HIFK på sistone och spelade verkligen bra i dag. Målet i debuten var bara pricken på i:et, säger Jalonen till Yle.

Flög till Tjeckien på torsdag

Tuohimaa var reserv till turneringen och satt beredd när telefonen ringde. Han flög till Tjeckien på torsdagsmorgonen och på kvällen satt han på bänken.

Lejonens program under veckan är tajt. De reste till Moskva på fredagskvällen, spelade match mot Sverige på lördag förmiddag och reste med tåg till S:t Petersburg senare under lördagen.

På söndag avslutar landslaget turneringen mot Ryssland på den stora fotbollsarenan i S:t Petersburg.

– Det är annorlunda att spela på morgonen. Det blir inte samma känsla i kroppen när man inte först kör en morgonträning och sedan spelar match på kvällen, men i dag fungerade det bra, säger Tuohimaa.

Diskussion om artikeln